Trgovinski deficit SAD-a dosegnuo decenijski rekord

Luka, Brodovi, Kontejneri, Trgovina
Evropska unija planira nametanje carina na četiri milijarde dolara vrijedan uvoz iz SAD-a (EPA)

Rekordan uvoz u listopadu prouzročio je da trgovinski deficit SAD-a dostigne najvišu razinu u deset godina, prenosi Tanjug.

Deficit SAD-a u trgovini s ostatkom svijeta porastao je na 55,5 milijardi dolara u listopadu, što je peti uzastopni mjesec rasta i najveća razina od listopada 2008. godine, priopćilo je američko Ministarstvo trgovine, a prenosi agencija AP.

Deficit u trgovini robom s Kinom, kao politički osjetljivo pitanje, povećan je za 7,1 posto na rekordnih 43,1 milijardi dolara, dok je deficit u trgovini s EU-om porastao za čak 65,5 posto na rekordnih 17,6 milijardi dolara.

Deficit raste usprkos tarifama

Ukupan uvoz SAD-a je porastao za 0,2 posto na rekordnih 266,5 milijardi dolara, dok je izvoz pao za 0,1 posto na 211 milijardi dolara.

Američki predsjednik Donald Trump ranije je obećao da će smanjiti deficit u trgovini s ostatkom sveta, ali je unatoč uvođenju uvoznih tarifa na čelik, aluminij i kineske proizvode, deficit u dosadašnjem tijeku godine za 11,4 posto veći nego u razdoblju siječanj-listopad 2017. godine.

Američki izvoz soje, koja je na udaru protutarifa Kine, pao je za 46,8 posto u listopadu.

Izvor: Agencije