Trgovinski rat SAD-a i Rusije

Američki i evropski zvaničnici razmatraju mogućnost potpisivanja najvećeg svjetskog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Nakon višegodišnjih uzajamnih sporova o trgovinskim pitanjima, Washington i Brisel blizu su radikalne promjene pravca, a sve kako bi podstakli svoje posrnule ekonomije.

Razgovori su još u početnoj fazi, a prepreke su brojne. To se naročito odnosi na velike razlike u oblastima poljoprivrede, kvaliteta hrane i zakona o klimatskim promjenama.

No, visoki zvaničnici obje strane izrazili su dosta entuzijazma, a u prilog postizanju sporazuma ide i komentar Američke radničke federacije.

Ovo udruženje je do sada često bilo najveći protivnik američkim trgovinskim sporazumima, ali ovaj put, kako kažu, nemaju ništa protiv.

Loši odnosi SAD-a i Rusije

Istovremeno, SAD i Rusija započeli su trgovinski rat.

U Rusiji, zakonodavci bi ove sedmice trebali usvojiti antiamerički zakon kao protivtežu onom američkom koji je obuhvatio ruske zvaničnike optužene za korupciju.

Novi propisi, između ostalog, mogli bi da zabraniti izvoz američkih proizvoda od svinjetine i govedine u Rusiju.

Sve izgleda kao oštra reakcija na trgovinske propise koji su prošli u američkom Senatu, koji onemogućavaju dobijanje viza i zamrzavanje imovine ruskim dužnosnicima povezanih sa smrću Sergeja Magnitskog.

On je prethodno otkrio dokaze o malverzacijama u ruskom poreznom sistemu, vrijednom 230 miliona dolara, a nakon toga optužen je za kršenje zakona.

Umro je pod nerazjašnjenim okolnostima u moskovskom zatvoru 2009.

Zvaničnici Dume kažu da su se u ovom slučaju američki zakonodavci umiješali u ruske poslove, te da je odmazda apsolutno neophodna.

“To može biti meso, mogu biti Amerikanci koji traže posao u Rusiji, zabrane viza, oduzimanje imovine. Rusija je suverena država i ima pravo štititi svoje interese”, kaže Vječeslav Nikonov iz Komiteta Dume za vanjske poslove.

Nezgodan trenutak

“Zvaničnici agencije za kvalitet hrane negiraju tvrdnje da je zabrana uvoza mesa iz Sjedinjenih Država politički motivirana. Američka govedina ili svinjetina može sadržavati aditiv raktopamin, koji se smatra opasnim i koji takođe zabranjuje Evropska unija. Ali, novi propis zasigurno dolazi u nezgodnom trenutku”, javlja iz Moskeve reporter Al Jazeere Robin Forestier-Walker.

“Dio ruske javnosti ne podržava ove recipročne mjere. Jedna televizijska satira sugerira da bilo kakav ruski potez protiv Washingtona neće ostvariti željeni cilj.

Ironija je da su drugi aspekti otkrića preminulog Magnitskog trebali dovesti do normalizacije trgovačkih odnosa Sjedinjenih Država i Rusije. U svakom slučaju, zabrana izvoza mesa u Rusiju pogađa industriju vrijednu 500 miliona dolara godišnje – a to baš i nije humoristična tema.”

Izvor: Al Jazeera