Tri gola za 176 sekundi – ni blizu rekorda

Mane, Senegalac u Southamptonu za manje od tri minute tri puta matirao protivničkog golmana, a Ross je to uradio za 90 sekudni (Reuters)

Svega 176 sekundi, dakle nešto manje od tri minute, trebalo je senegalskom napadaču Sadiou Maneu da proteklog vikenda u tri navrata zatrese mrežu Aston Ville i tako postavi novi rekord engleske Premier lige u postizanju najbržeg hat-tricka.

Iako je ovo čudesan pothvat 23-godišnjeg Senegalca, ovo nije najbrži hattrick u historiji profesionalnog nogometa, kako otkriva zvanični portal Svjetske nogometne asocijacije. Zapravo, u tih 176 sekundi gotovo dvaput bi se mogao zabilježiti rekorder.

Inače, hat-trick je jedna od najdražih uspomena nogometaša i nogometašica od 1850-ih godina, a najbrži u historiji zabilježen je prije pola stoljeća, tačnije 28. novembra 1964. godine. To je za rukom, odnosno za nogama, pošlo Škotu Tommyju Rossu koji je za samo 90 sekundi triput matirao protivničkog golmana, ali mu rekord nije zadugo priznat.

Snimci i slavlja

Ipak, nekoliko decenija kasnije, bivšem nogometašu Ross Countyja je priznat rekord, a u međuvremenu su se desile mnoge stvari, mnogi su slavili najbrži hat-trick, otkrivali se razni snimci drugih dok Rossovi napori 40 godina kasnije nisu urodili plodom.

Kada je napokon 2004. dobio certifikat od Guinnessove knjige rekorda za nevjerovatni poduhvat u duelu sa Nairn Countyjem (tada mu je bilo tek 17 godina), Ross je kazao kako je napokon „onaj koji se posljednji smije“ nakon decenija nevjerice.

„Tog podneva smo pobijedili sa 8:1, a ja sam postigao sedam golova, no taj hat-trick nikada nije priznat do sada. Sada, kada imam certifikat, mogu uvjeriti ‘Nevjerne Tome’ koji su govorili kako sam ja to samo sanjao“, kazao je 2004. godine.

Da ironija bude veća, svjedok njegovog uspjeha bio je protivnički golman i sudija meča te su njih dvojica poslali dokaze potrebne Guinnessovoj knjizi rekorda da bi se Rossovi golovi istražili i priznali.

Bez poljubaca

Škot vjeruje kako je sada gotovo pa nemoguće oboriti rekord jer slavlja koreografije poslije postizanja gola traju predugo.

„U moje vrijeme nije bilo poljubaca i zagrljaja kada date gol. Odmah ste trčali na polovinu terena i nastavljali igrati. Ako ste imali sreće, kapiten tima bi vas potapšao po glavi.“

Rossov rekord je i danas u vrhu, ali mu prijete sa dva fronta.

Navodno je u jednoj engleskoj amaterskoj ligi 2013. godine hat-trick postignut za samo 70 sekundi. Druga priča dolazi iz Švedske – Magnus Arvidsson smatra kako bi on trebao biti rekorder sa nezvaničnim hat-trickom od 89 sekundi iz 1995. godine kada je svoj Hassleholm spasio od ispadanja iz Druge lige (pobjeda nad Landskronom 5:3).

Izvor: Agencije