Tri granate pale na turski gradić Suruc

Na naselje Mursitpinar u gradiću Suruc, u Turskoj, u blizini sirijske granice pale su tri granate za koje se vjeruje da su bačene iz pravca Kobanija gdje se već nekoliko sedmica vode žestoki sukobi grupe Islamska država Irak i Levant i kurdskih grupa, javlja Anadolija.

Naime, tri granate su pale u blizini oklopnih vozila stacioniranih u mjestu Mursitpinar u gradiću Suruc, u Turskoj, u blizini sirijske granice.

Odmah nakon toga dva tenka na tom području su krenula u patrolu.

Inače, u centru Kobanija vode se sukobi između pripadnika ISIL-a i kurdskih grupa.

ISIL je intenzivirao napade prema graničnom prelazu koji je pod kontrolom kurdskih grupa. Nerijeko se mogu čuti i zvuci ekspolozija na području gdje se vode sukobi između dvije strane.

S druge strane, militanti ISIL-a danas su artiljerijskom paljbom napadali sirijsko-turski granični prijalaz koji je pod kontrolom kurdskih snaga sigurnosti.

ISIL pod kontrolom drži istočni dio grada odakle minobacačkim granatama gađaju ciljeve u gradskom središtu koje je pod kontrolom kurdskih snaga sigurnosti.

Od jutros je na na zgradu kurdskih snaga sigurnosti palo najmanje deset granata. Pored toga ISIL je artiljerijsku paljbu usmjerio i prema graničnom prijelazu koji je pod kontrolom kurdskih snaga.

Izviđački avioni koalicionih snaga nadlijetali su područje, a oružani sukobi zabilježeni su i u selima u blizini Kobanija. Turske oružane snage poduzele su sve mjere kako bi zaštitile granicu svoje zemlje.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) također je pozvalo sve zemlje da pomognu vladi Iraka i njenim sigurnosnim snagama u borbi protiv terorističke organizacije ISIL.

Naime, u jednoglasno prihvaćenom saopćenju 15 članica Vijeće sigurnosti osudilo je niz ubistava i napada u Bagdadu i okolnim provincijama koje sprovodi ISIL.

Vijeće sigurnosti je pozvalo međunarodnu zajednicu da ojača i proširi podršku vladi Iraka, uključujući i iračku vojsku, u borbi protiv ISIL-a i sličnih oružanih grupa.

Na jugu, sjeveru i zapadu Bagdada nerijetko se vode sukobi između militanata ISIL-a i snaga sigurnosti Iraka.

ISIL je 29. juna saopćio da osniva halifat, a na čelo te države imenovali su svoga čelnika Abu-Bakra Al-Baghdadija. Pripadnici ISIL-a su do sada zauzeli pojedine gradove u Iraku i Siriji.

Koalicione snaga predvođene Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) već nekoliko sedmica izvode zračne napade protiv militanata organizacije ISIL.

Izvor: Agencije