Tri kandidata za slovenskog predsjednika

U Sloveniji će 11. novembra biti održani šesti predsjednički izbori. U utrci su tri kandidata – aktuelni predsjednik Danilo Tirk, bivši premijer Borut Pahor i Milan Zver, kandidat stranke premijera Janeza Janše.

Iako je funkcija predsjednika u Sloveniji protokolarna, bez velikih ovlaštenja, predsjednik po pravilu uživa veliku podršku javnosti.
U Državnoj izbornoj komisiji sve je spremno. Zakonske uvjete za izbore, odnosno dovoljan broj potpisa podrške građana ili parlamentarnih zastupnika, prikupila su trojica kandidata. Slovenska javnost ih dobro poznaje.

Pripremljeni su glasački listići koje će poštom dobiti 500 građana koji na dan izbora neće biti u Sloveniji, izvještava oz Ljubljane reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

“Kad je riječ o Državnoj izbornoj komisiji, glavne stvari su u toku. Listići se štampaju, tako da čekamo izbornu nedjelju i mislim da ćemo izbore odraditi profesionalno i zakonito”, izjavio je Dušan Vučko, direktor službe Državne izborne komisije.

Državni protokol najvažnija je funkcija predsjednika. On je taj koji predstavlja zemlju.

Profesor sa Pravnog fakulteta u Ljubljani Miro Cerar kaže kako je predsjednikov utjecaj na donošenje političkih odluka veoma ograničen.

Ljuti protivnik

“On, ustvari, nema nekih jakih političkih nadležnosti, njegova politička snaga je s ovog formalnog gledišta jako skromna. On ima reprezentativnu funkciju, on predstavlja državljane Slovenije, on ima neke inicijalne fukcije, on predlaže razne funkcionere…”, kazao je Cerar.

Predsjednik predlaže i mandatara Vlade. No, nakon prošlih parlamentarnih izbora, pokazalo se da to ne mora utjecati na ishod.

Predsjednik Turk je tada relativnom pobjedniku izbora, sebi bliskom Zoranu Jankoviću, tri puta dao mandat da sastavi vladu, Parlament ga nije poslušao.

“To lijepo kaže da on nema čak ni tu snagu, ni tu političku moć da može stvarno do kraja da utječe na formiranje vlade. Naravno, kad je vlada jednom formirana, ona radi svoj posao, tu predsjednik nema nikakvih nadležnosti”, rekao je Cerar.

Danas taj posao premijera radi ljuti protivnik aktualnog predsjednika Turka – Janez Janša.

Njegove reforme, nužne zbog ekonomske krize, jedna su od glavnih tema kampanje, iako funkcija predsjednika s ekonomijom ima malo ili nimalo veze.

Kampanja se, kaže stručnjak za odnose s javnošću Sebastijan Jeretič, stoga svodi na demagogiju.

‘Dosadna kampanja’

“Ja mislim da je što se tiče vidljivosti, kampanja je dosadna. Znači, nema nekih dobrih tema, kreativnih ideja, kojima bi se kandidati pojavljivali u medijima ili na webu, bilo gdje. I, uglavnom, svi se koncentriraju na direktnu kampanju, prije svega na ubjeđivanje svojih”, smatra on.

“Od početka kampanje u prednosti je aktualni predsjednik Danilo Turk. Jer, osoba koja sjedi u ovom uredu u pravilu uživa veliku potporu u javnosti. Bilo je tako u vrijeme dvaju mandata Milana Kučana, potom pokojnog Janeza Drnovšeka, a i aktualni predsjednik u borbi za još jedan mandat dobro stoji u anketama”, izvještava Kiseljak.

Analitičar i politički sociolog Matej Makarovič kaže da je to zato što su slovenski birači konzervativni i često biraju stara, poznata lica.

“Osoba koja je na predsjedničkoj funkciji uživa veliki ugled i greške joj se opraštaju samo zbog funkcije, to je zanimljivo. Ono što ljudi ne bi oprostili predsjedniku vlade, opraštaju predsjedniku Republike. U tom smislu, to je vrlo ugodna funkcija”, rekao je on.

Osobito u vrijeme kad u državi vlada teška ekonomska kriza. Vlada najavljuje štednju, sindikati proteste.

Predsjednička rezidencija, koja znači ugled i čast, ali ne i donošenje nepopularnih odluka, stoga je možda najbolje radno mjesto u državi.

Izvor: Al Jazeera