Tri od četiri vodeće stranke bojkotuju izbore u Makedoniji

Tri od četiri najveće makedonske stranke potvrdile su danas da neće učestvovati na vanrednim parlamentarnim izborima 5. juna.

Pored najveće opozicione partije, Socijademokratskog saveza Makedonije (SDSM), izborne liste neće podnijeti ni dvije albanske partije – članica vladajuće koalicije Demokratska unija za integracije (DUI) i opoziciona Demokratska partija Albanaca (DPA).

Rok za podnošenje izbornih lista za vanredne parlamentarne izbore u Makedoniji ističe u ponoć.

Vladajuća stranka VMRO DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog potvrdila je da će predati liste kandidata za prijevremene parlamentrarne izbore.

Državnoj izbornoj komisiji, listu kandidata do sada je predala samo jedna manja vanparlamentarna stranka.  

Opozicioni SDSM Zorana Zaeva je bojkot izbora najavio odmah po objavljivanju datuma, jer smatra da ne postoje uslovi za demokratske i fer izbore 5. juna, a da neće učestvovati danas su izjasnili i DUI Alija Ahmetija i DPA Menduha Thacia.

“Nećemo podnijeti poslaničke liste”, rekao je funkcioner DUI-ja Bujar Osmani.

Predstavnik druge albanske partije DPA, Luan Tresi, rekao je da ne postoje ni minimalni uslovi za kredibilne izbore.

OSCE najavio mogućnost povlačenja

U slučaju da jedino VMRO DPMNE od velikih partija odluči izaći na izbore, iz OSCE-a su najavili da će se povući iz Makedonije i da neće nadzirati te izbore, javljaju makedonski mediji.

U Skoplju se posljednjih dana održavaju odvojeni sastanci lidera četiri njajveće stranke kako bi se prevazišao zastoj u provođenju Dogovora iz Pržina i našao način da počne prevazilaženje dvogodišnje političke krize.

Razgovara se o povlačenju opće abolicije poltičara, koju je proglasio predsjednik države, odgađanju izbora i radu Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore.

Izvor: Al Jazeera i agencije