Tri realnosti Palestinaca

Postoje tri realnosti u kojima danas žive Palestinci.

Palestinci su raseljeni

Više od 750.000 Palestinaca protjerano je iz svojih domova u vrijeme formiranja države Izrael. Danas ih je raseljeno 5,3 miliona. U međuvremenu Izrael proširuje svoja naselja na okupiranoj teritoriji.

Mnoge palestinske izbjeglice žive u kampovima u Gazi, Zapadnoj obali i susjednim državama.

Okupacija je način života

Izrael je okupirao ostatak historijske Palestine 1967. godine. Mnogi Palestinci na Zapadnoj obali i u Gazi od tada žive po pravilima koje određuje vojska. Izraelska okupacija utječe na svaki dio života, od obrazovanja do zaposlenja i kvaliteta života Palestinaca.

Više od 90 posto vode u Gazi nije za piće, redukcije struje traju i po 18 sati dnevno. Palestinci se ne mogu slobodno kretati zbog sigurnosnih punktova i blokade Gaze. To uključuje i ribare koji moraju naći hranu.

Izrael ne dozvoljava palestinskim izbjeglicama povratak kućama.

Ne postaje bolje

UN predviđa da će život u Gazi biti nemoguć do 2020. godine. Najmanje 65 posto Palestinaca živi u siromaštvu, 72 posto njih nema pristup kvalitetnoj hrani i 80 posto je ovisno o međunarodnoj pomoći.

I ne očekuje se da će američka podrška Izraelu oslabiti. Bivši predsjednik SAD-a Barack Obama odobrio je 38 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu u 10 godina.

„Naša nacija obilježava 69 godina Nakbe, naše nacionalne katastrofe, simbolizira je naše izgnanstvo i sistemsko kršenje naših prava“, kazao je povodom obilježavanja Nakbe Saeb Erkat, palestinski pregovarač.

Izvor: Al Jazeera