Tri zemlje regije u fokusu foruma u Beču

Postoji samo jedna destinacija za sve nas, a to je Evropa – poručeno je sa jedanaestog Ekonomskog foruma u Beču.

Iako najavljena kao konferencija za “promoviranje prilika za investicije u regiji – od Jadranskog do Crnog mora” – fokus je stavljen na tri države: Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju. Njihovi premijeri otvorili su konferenciju.

Predsjednik Vlade Makedonije Nikola Gruevski potencirao je veliki udio investicija koje dolaze iz Evrope.

Crnogorski premijer Milo Đukanović u više je navrata kritizirao ono što je nazvao “slabašnim interesom Brisela za Balkan”, dok je albanski premijer Edi Rama potencirao neophodnost daljnjih integracija u regiji u trenutku kada se, kako je rekao, živi u “fantastičnom razdoblju mira”.

Regionalni projekti

“Sve je jasnije da ono što nam treba, a što ne možemo samostalno da ostvarimo, jesu regionalni projekti. Infrastrukturni, energetski, turistički. To će kod investitora stvoriti veće povjerenje, i regiju učiniti atraktivnijom”, kazao je Rama.

“Moramo što prije reformisati neodržive penzione sisteme, politiku obrazovanja dovesti u jasni dosluh sa tržištem rada i kroz reformu podići nivo zdravstvene politike, unaprediti poslovni ambijent i povećati konkurentnost u odnosu na ekonomiju Evrope”, poručio je premijer Crne Gore.

Premijeri Albanije, Makedonije, Crne Gore nisu ostavili mnogo prostora u svojim govorima za prošlost, izvijestio je iz Beča reporter Al Jazeere Marko Pavlović.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera