Tribina u Mostaru: ISIL je teroristička grupa

Kovač je rekao da ohrabruje što ISIL-ov pristup islamu niko od poznate svjetske uleme ne podržava (AP)

Geneza sukoba i međunarodnih odnosa na Bliskom istoku bila je tema tribine u Mostaru na kojoj su govorili dugogodišnji novinar Mufid Memija i mr. Mirnes Kovač. Memija je podsjetio na ključne povijesne prekretnice koje su imale trajanje refleksije općenito na islam i muslimane.

“Stanje u kojem se danas nalazi islamski svijet dobrim dijelom proizveo je on sam iz sebe. Arapski svijet posebno se nalazi u dubokom političkom deficitu. Danas nemamo nijedne arapske zemlje u kojoj je izgrađen demokratski sistem”, kazao je Memija, kako prenosi Anadolija.

Nakon komunizma – neprijatelj islam

Pojašnjavajući korijene krize na Bliskom istoku podsjetio je kako je na globalnoj svjetskoj sceni nakon pada Berlinskog zida i sloma komunističke ideologije za glavnog neprijatelja preimenovan islam i islamsko učenje. 

Mirnes Kovač, analizirajući aktualna događanja sa skupinom Islamska država Irak i Levant, ustvrdio je da je riječ o klasičnoj terorističkoj skupini koja je proglasila kalifat.

No, ono što ohrabruje, naglasio je Kovač, jeste da taj pristup islamu nitko od poznate svjetske uleme (muslimanskih intelektualaca) ne podržava.

Poziv mladima na oprez

“Najveće žrtve sukoba na Bliskom istoku su islam i muslimani. Tamo se ne dešava nikakav sukob na osnovu meshebskih razlika i vjerskog učenja. Prije svega, riječ je o borbi za regionalnu nadmoć na tom području”, kazao je Kovač.

Na kraju tribine Kovač je pozvao mlade da se s više opreza i pažnje odnose prema onima koji žele tumačiti islamsko učenje.

“Ideologija kojom se koriste zagovornici ISIS-a je vrlo zavodljiva, stoga saznanja o islamu nastojte dobijati isključivo od onih ljudi iza kojih stoje zvanične islamske institucije”, poručio je Kovač.

Izvor: Agencije