Trideset radnika Zastave štrajkuje glađu

Trideset radnika poduzeća Zastava Inpro iz Kragujevca osmi dan štrajka glađu. Svi su invalidi rada, a traže rješavanje radnog statusa, poseban socijalni program i isplatu zaostalih primanja. U upravi kažu da su radnici koji štrajkuju nakon privatizacije postali tehnološki višak.

Donji pritisak¸jednog od radnika popeo se na 136. Njihovo zdravstveno stanje se pogoršava, jer su osmi dan bez hrane. Svi su invalidi koji su to postali tokom radnog odnosa. Zoran Perić invalid je i dijabetičar, a od iscrpljenosti više ne može ni ustati.

“Ovo je strašno, da niko ne obraća pažnju na nas, ne mogu da verujem. Ne mogu da verujem da sam pola svog radnog veka i pola života utrošio u vetar”, žali se.

Zaposleno 160 radnika

Zastava Inpro proizvodi sve tipove prikolica za automobile. Problem radnika u štrajku nastaje nakon privatizacije.

“Fabrika Zastava Inpro privatizovana je ove godine od strane jedne francuske kompanije, sa ciljem da se ove prikolice izvoze na inostrano tržište. Drugi deo fabrike ostao je u vlasništvu Zastave, sa ciljem da se prikolice proizvode za domaće tržište. Međutim, te proizvodnje sada nema”, izvještava iz Kragujevca reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Od nekadašnjih 350 radnika, privatnik je zaposlio 160. Drugi su ostali u Zastavi, a među njima je 110 invalida. Za 30 koji su u štrajku, po sistematizaciji, nije bilo mjesta. Sada traže rješavanje radnog statusa. Radnica Zastave Inpro, Ljubosava Vranić kaže da nisu dobili plate.

“Dobili smo obaveštenje iz ministarstva da su plate prosleđene, nama para nema, znači pitamo se gde su? Niko da nam kaže gde su naše pare, što je država omogućavala”, dodaje.

Direktor podnio ostavku

Posla nemaju, jer rade u magacinu rezervnih dijelova. Glavno postrojenje za proizvodnju prikolica je u vlasništvu privatnika. Predsjednik štrajkačkog odbora Stevan Pušonja kaže da je sva vrijedna imovina pripala novim vlasnicima.

“Tamo je sva pokretna imovina, koja je nama značila za tu proizvodnju kada smo bili profitabilni, apsolutno tamo preseljena. Nama je ostalo ovde nekoliko mašina, koje su zastarele i koje maltene ne mogu da donesu prihod, nisu više za upotrebu”, dodaje.

Od direktora preduzeća nismo dobili odgovore. Međutim, pokazana nam je ostavka koju je podnio na zahtjev radnika. U ovaj spor, kako nam je rečeno u upravi fabrike, umiješat će se i Ministarstvo privrede Srbije.

Izvor: Al Jazeera