Trijumf Kenijaca na 28. Beogradskom maratonu

Tradicionalni maraton u glavnom gradu Srbije, i pored lošeg vremena i kiše, okupio je blizu 25.000 učesnika.

Pobjednik 28. Beogradskog maratona je Kenijac Silas Sang, koji je trku od 42.195 metara završio sa vremenom dva sata 14 minuta i 43 sekunde, prenosi Anadolija.

Drugo i treće mjesto, također su osvojili Kenijci, Andrew Kiprop (2:16,42) i Julius Korir (2:19, 46).

Atletičarka iz Etiopije Abebu Adunya pobjednica je 28. Beogradskog maratona u ženskoj konkurenciji, nakon što je danas trku završila sa vremenom 2:33,12, prenosi Tanjug.

U okviru Beogradskog maratona, koji je ove godine okupio rekordan broj učesnika, trčale su se maratonska, polumaratonska i trka zadovoljstva.

Brojni učesnici

U maratonskoj trci učestvovalo je više od 4.000 takmičara iz 56 zemalja, a u trci zadovoljstva, koja se trčala na pet kilometara, učestvovalo je 20.000 ljudi.

Znak za početak maratonske trke, duge 42 kilometara, zajedno su dali svjetska rekorderka u skoku udalj Galina Čistjakova, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić.

U polumaratonskoj trci, na 21 kilometar, nešto poslije sat vremena, pobjedu je odnio takmičar Velimir Bojović iz Srbije, koji je naveo da je za to najzaslužnija atletičarka Olivera Jevtić od koje su svi maratonci u Srbiji dosta mogli da nauče.

Drugoplasirani u polumaratonskoj trci je Kenijac Stanley Kipruto, dok je trećeplasirani srbijanski atletičar Darko Živanović.

U ženskoj selekciji, prva je trku od 21 kilometra završila takmičarka iz Srbije, atletičarka Ana Subotić, rezultatom jedan sat, 17 minuta i tri sekunde,  druga polumaratonka je Nada Đurović, dok je treća kroz cilj prošla Danijela Burić.

U trci zadovoljstva učestvovalo je mnogo Beograđana, svih uzrasta, a ove godine trčali su i gradonačelnik Beograda Siniša Mali te bivši vaterpolista i reprezentativac Aleksandar Šapić.

Trasu maratona osiguravala je policija, a bilo je dežurno 13 ekipa Hitne pomoći.

Izvor: Agencije