Trofej Lige prvaka prioritet Pellegriniju

Edin Džeko je uspješno predvodio Pellegrinijev napad u posljednje dvije utakmice, postigavši četiri gola (EPA)

Menadžer aktuelnog prvaka Engleske u nogometu Manchester Cityja Manuel Pellegrini izjavio je u nedjelju kako je osvajanje Lige evropskih prvaka prioritet i poručio kako vjeruje da njegov tim to može ostvariti već ove sezone.

“Uvjeren sam da će City jednog dana osvojiti Ligu prvaka, to je jedan od prioriteta kluba. Nadam se da će to biti već u ovoj sezoni, ali ukoliko ne ostvarimo, to neće biti velika šteta. Cilj je da City bude svake godine najveći favorit za titulu prvaka Evrope”, rekao je šef struke “Građana”.

On je dodao kako njegovi nogometaši žele kvalitet potvrditi i na evropskoj sceni, gdje nisu imali previše uspjeha.

“To je naša obaveza, a ne da budemo eliminirani već u grupnoj gazi. Već smo osvajali FA kup i Premier ligu, želimo i najvrjedniji evropski pehar”, naveo je Pellegrini.

Njegov tim je u posljednjih nekoliko dana upisao dvije pobjede – u srijedu nad Sheffield Wednesdayem u Liga kupu od 7:0, te u subotu u Premier ligi, kada su “Građani” kao gosti savladali Hull City rezultatom 4:2.

Igrač utakmice

Ponajviše zasluga za ove trijumfe pripada dvojici igrača, bosanskohercegovačkom reprezentativcu Edinu Džeki i iskusnom Englezu Franku Lampardu, koji je u Cityju na pozajmici iz New York Cityja.

Džeko je u navedene dvije utakmice postigao po dva gola, a kako britanski mediji navode, pokazao je kako je, uprkos velikoj konkurenciji u napadu tima iz Manchestera, nezamjenjiv.

Protiv Hulla je kapiten “Zmajeva” proglašen igračem utakmice, dok ga je Daily Mail uvrstio u idealni tim kola.

Lampard je u timu do januara, a Pellegrini je najavio kako će pokušati produžiti njegov boravak na Etihadu.

Ovaj 36-godišnjak je protiv Sheffilda bio dvostruki strijelac i dvostruki asistent, a protiv “Tigrova” iz Hulla se u subotu također upisao u listu strijelaca.

Također, boda vrijedan gol postigao je prošle nedjelje, i to protiv svog bivšeg kluba Chelseaja, kada je bilo 1:1.

Na pitanje da li će produžiti boravak na sjeverozapadu Engleske, bivši igrač “Gordog Albiona” je kazao: “Ne bih išao toliko daleko, nije moje da govorim o tome. Prije svega, ta odluka je na klubu.”

Sada je na “Građanima” da poprave utisak u elitnom klupskom takmičenju Starog kontinenta.

Razigrana Pjanićeva ‘Vučica’

Početak ove sezone u LP-u nije bio dobar za tim sa Etihada – City je pretrpio poraz od Bayerna u Minhenu (0:1), a prilika da se stvari poprave je u utorak, kada će u Manchester doći italijanska Roma.

“Vučica” trenutno dijeli prvo mjesto u Serie A s Juventusom.

Oba tima su zabilježila maksimalan učinak u dosadašnjem toku prvenstva Italije – pet pobjeda u pet utakmica, s tim da “Stara dama” iz Torina ima bolju gol-razliku (10:0 – 9:1), pa je na čelu tabele.

Rimljani u na startu LP-a deklasirali moskovski CSKA sa 5:1, a u posljednjih 10 utakmica – prijateljskih, prvenstvenih ili u LP-u – samo su jednom remizirali i imaju sedam uzastopnih pobjeda.

Posljednje dvije bile su u domaćem prvenstvu; u subotu je Roma nadigrala Veronu sa 2:0, a prije četiri dana Parmu na gostovanju sa 2:1.

Gol odluke protiv “Mljekara” postigao je bh. reprezentativac Miralem Pjanić iz slobodnog udarca, a protiv Verone je također pružio odličnu partiju i dobio pohvale trenera Rudija Garcije.

“Pjanić je u 88. minuti [kada je postigao gol za 2:1] protiv Parme pokazao o kakvom velikanu je riječ i šta sve on donosi igrama u dresu Rome”, kazao je trener “Vučice”.

Izvor: Agencije