Troje mrtvih na protestima u Venecueli

Osamnaestogodišnji mladić i 23-godišnja djevojka ubijeni su mecima u Venecueli tokom protesta protiv predsjednika Nicolasa Madura, obilježenih nasiljem. Mediji prenose kako je izvan prijestolnice Karakasa ubijen i jedan vojnik.

U demonstracijama u ovoj južnoameričkoj zemlji zahvaćenoj političkom i ekonomskom krizom, ovog je mjeseca poginulo ukupno sedam osoba, a uhapšeno ih je 270.

Prema izjavama svjedoka, osamnaestogodišnji student Carlos Moreno ubijen je u Caracasu dok je išao na nogomet, u trenutku kad su se naoružane pristalice Vlade približili demonstrantima i potom pucali. Ranjen je u glavu, a prema izjavama sigurnosnih službi, umro je u bolnici nakon operacije.

Studentica Paola Ramirez poginula je u San Cristobalu, kada je naoružana grupa muškaraca pucala na nju i njenog prijatelja.

 

 

Ured javnog tužitelja saopćio je kako istražuje oba slučaja.

Opozicija obje smrti pripisuje grupama poznatim pod nazivom „colectivos“, naoružanim pristalicama Vlade koje često optužuju kako tokom protesta učestvuju u sukobima.

Ekonomija u haosu

Opozicija u Venzueli organizirala je proteste u Caracasu i drugim gradovima optužujući Madura za rušenje demokratije i guranje ekonomije u haos.

 

 

Na ulicama su se okupile stotine hiljada ljudi, uključujući i Madurove pristalice koji su na njegov zahtjev u glavnom gradu organizirali kontrademonstracije, a širom zemlje između dvije strane zabilježeni su sukobi.

Maduro tvrdi kako su demonstracije zapravo pokušaj opozicije da izazove puč radi ukidanja socijalizma u Venezueli, dok opozicija sa druge strane optužuje predsjednika za diktaturu, a njegovu Vladu da uz pomoć naoružanih civila širi nasilje i strah.

Demonstranti su, mašući zastavama i uzvikujući „Dosta je diktature“ i „Maduro odlazi“, preplavili glavnu saobraćajnicu u Caracasu. U vrlo napetoj atmosferi, policija je blokirala prilaze glavnom gradu rastjerujući suzavcem i gumenim mecima demonstrante koji su uzvraćali kamenjem i molotovljevim koktelima.

Izvor: Al Jazeera i agencije