Troje privedenih zbog požara u Brazilu

U požaru u klubu 'Kiss' je poginula 231 osoba (EPA)

Tri osobe su uhapšene zbog smrtonosne vatre koja se proširila noćnim klubom u brazilskom gradu Santa Maria, u kojem je poginulo 231 osoba.

Te osobe su uhapšene u periodu dok su se odvijale sahrane poginulih.

Policija je potvrdila da su vlasnik kluba i dva člana benda koji je nastupao u klubu u trenutku kad je izbila vatra uhapšeni u ponedjeljak.

Još jedan vlasnik noćnog kluba “Kiss” u državi Rio Grande do Sul na jugu Brazila se smatra bjeguncem, rekao je glasnogovornik policije novinskoj internetskoj stranici G1.

Istražitelji ispituju navode o prenatrpanosti u klubu, izvijestio je novinar Al Jazeere Gabriel Elizondo u javljanju iz Santa Marije.

On je kazao da je navodno u klubu u trenutku izbijanja vatre bilo između 1.000 i 2.000 osoba dvadesetih godina.

Neki svjedoci su navodno tvrdili da je osiguranje kluba u početku zatvorilo glavni ulaz, čime su spriječili ljude da brzo napuste objekt, kazao je Elizondo.

Gušenje i gaženje

Načelnik policije Cleberson Braida Bastianello je rekao da su zvaničnici izbrojali 231 tijela koja su donešena u salu škole na identificiranje nakon što je izbila vatra rano u nedjelju.

Bastianello je kazao da je smanjena prvo rečena cifra o broju poginulih sa 245, koliko se u početku vjerovalo da je poginulo u noćnom klubu “Kiss”.

Gradonačelnik Gerson da Rosa Ferreira, koji je na licu mjesta predvodio akciju koju su vršili pripadnici vojne policije, rekao je da su žrtve umrle od gušenja ili od toga što su bili pregaženi na smrt.

Proces identifikacije mrtvih je završen rano u ponedjeljak, izvijestila je iz Santa Marije novinarka Al Jazeere Teresa Bo.

Istražitelji su sugerirali da je postojao samo jedan izlaz u krcatom noćnom klubu te da je u metežu nastalom odmah nakon izbijanja vatre osoblje kluba u početku zatvorilo izlaz.

‘U par sekundi’

Santa Maria je u blizini granica s Argentinom i Urugvajem, a nalazi se oko 300 kilometara zapadno od glavnog grada države Porto Alegrea.

Zvaničnici su dodali da među mrtvim mnogo osoba starih između 16 i 20 godina, kojim je bilo dopušteno da uđu u klub iako su bili maloljetnici, izvijestila je Bo.

Civilna zvaničnica policije u Santa Mariji Luiza Sousa je rekla za Reuters da je plamen izbio kada je član benda ili neko iz tehničkog osoblja zapalio baklju koja je zapalila tavanicu, koja je navodno bila pokrivena izolacijskom pjenom.

Vatra se raširila “u par sekundi”, kazala je Sousa.

Policijski inspektor Sandro Meinert je rekao novinskoj agenciji Agencia Estado da bi optužbe za ubistvo bez predumišljaja mogle biti podnesene protiv članova benda.

Izvor: Al Jazeera i agencije