Trojka optužena zbog globalnog virusa

Gozi, za kojeg kažu da je finansijski najdestruktivniji kompjuterski virus ikada, inficirao je više od milion kompjutera.

Informatika, Virusi, SAD, Gozi, Deniss Calovskis, Nikita Kuzmin, Mihai Ionut Paunescu
Virus je zarazio više od 160 NASA-inih kompjutera [Reuters]

Tri osobe su optužene za stvaranje i distribuciju kompjuterskog virusa koji je inficirao više od milion kompjutera širom svijeta, uključujući i neke koje koristi Američke svemirske agencije, javili su američki tužioci.

Oni su u četvrtak optuženi za upravljanje informatičkim kriminalnim krugom, koji je pustio takozvani Gozi virus, za kojeg tužitelji kažu da je jedan od finansijski najdestruktivnijih kompjuterskih virusa u historiji.

Virus je inficirao najmanje 40.000 kompjutera u SAD-u, kažu vlasti.

Korišten je da se pristupi podacima bankovnih računa korisnika kompjutera, nakon čega su se krali milioni dolara, stoji u optužnici koju je podnio US District Court u Manhattanu.

Trojka, koju čine Deniss Calovskis, 27-godišnji Latvijac, Nikita Kuzmin, 25-godišnja Ruskinja i Mihai Ionut Paunescu, Rumun star 28 godina, optužena je po nekoliko tačaka, uključujući zavjeru u činjenju kompjuterskog upada i zavjere za bankarsku prevaru.

Vodili su "moderne pljačke banke za koje vam ne trebaju ni pištolj, ni maska", rekao je američki advokat Preet Bharara.

Kuzmin, koja je pomogla u stvaranju virusa, prihvatio je krivicu 2011. godine, te je od tada sarađivao sa istražiteljima, rekao je direktor FBI-ovog ureda u New Yorku, George Venizelos.

"Istraga još traje", rekao je Venizelos.

Kuzmin je uhapšena u novembru 2010. godine. Paunescu je uhapšen prošlog novembra u Rumuniji, dok je Calovskis uhapšen u decembru u Latviji, kaže Venizelos.

Skupljeni dokazi

Istražitelji su skupili 51 server i drugu opremu sa blizu 250 miliona megabajta informacija, rekao je on, dodavši da su policijski zvaničnici iz više zemalja pomagali u istrazi.

Advokat Kuzmin, David Gordon, nije bio dostupan za komentar.

Virus je zarazio više od 160 NASA-inih kompjutera, što je uzrokovalo preko 40.000 dolara štete, kažu tužitelji.

Ostalo je nejasno da li je virus utjecao na NASA-ine operacije, a glasnogovornica agencije nije željela komentarisati.

Kuzmin je virus napravila oko 2005. godine i regrutovala Calovskisa da joj pomogne u pisanju koda, kažu tužitelji.

Prema Vladinim optužnicama, oni su putem interneta prodali virus za 50.000 dolara.

Paunescu je optužen za vođenje hosting servisa sa kompjutera u Rumuniji, SAD-u i drugdje, što je pomoglo ljudima koji su kupili virus da izbjegnu otkrivanje.

"Umjesto 'oružja za unajmljivanje', ova operacija je bila 'virus za unajmljivanje', rekao je Venizelos. Virus je često popravljan i unapređivan mušterijama, što Venizelos naziva njihovom verzijom podrške korisnicima.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.