Oglasi

Trojka optužena zbog globalnog virusa

Gozi, za kojeg kažu da je finansijski najdestruktivniji kompjuterski virus ikada, inficirao je više od milion kompjutera.
Virus je zarazio više od 160 NASA-inih kompjuteraReuters

Tri osobe su optužene za stvaranje i distribuciju kompjuterskog virusa koji je inficirao više od milion kompjutera širom svijeta, uključujući i neke koje koristi Američke svemirske agencije, javili su američki tužioci.

Oni su u četvrtak optuženi za upravljanje informatičkim kriminalnim krugom, koji je pustio takozvani Gozi virus, za kojeg tužitelji kažu da je jedan od finansijski najdestruktivnijih kompjuterskih virusa u historiji.

Virus je inficirao najmanje 40.000 kompjutera u SAD-u, kažu vlasti.

Korišten je da se pristupi podacima bankovnih računa korisnika kompjutera, nakon čega su se krali milioni dolara, stoji u optužnici koju je podnio US District Court u Manhattanu.

Trojka, koju čine Deniss Calovskis, 27-godišnji Latvijac, Nikita Kuzmin, 25-godišnja Ruskinja i Mihai Ionut Paunescu, Rumun star 28 godina, optužena je po nekoliko tačaka, uključujući zavjeru u činjenju kompjuterskog upada i zavjere za bankarsku prevaru.

Vodili su "moderne pljačke banke za koje vam ne trebaju ni pištolj, ni maska", rekao je američki advokat Preet Bharara.

Kuzmin, koja je pomogla u stvaranju virusa, prihvatio je krivicu 2011. godine, te je od tada sarađivao sa istražiteljima, rekao je direktor FBI-ovog ureda u New Yorku, George Venizelos.

"Istraga još traje", rekao je Venizelos.

Kuzmin je uhapšena u novembru 2010. godine. Paunescu je uhapšen prošlog novembra u Rumuniji, dok je Calovskis uhapšen u decembru u Latviji, kaže Venizelos.

Skupljeni dokazi

Istražitelji su skupili 51 server i drugu opremu sa blizu 250 miliona megabajta informacija, rekao je on, dodavši da su policijski zvaničnici iz više zemalja pomagali u istrazi.

Advokat Kuzmin, David Gordon, nije bio dostupan za komentar.

Virus je zarazio više od 160 NASA-inih kompjutera, što je uzrokovalo preko 40.000 dolara štete, kažu tužitelji.

Ostalo je nejasno da li je virus utjecao na NASA-ine operacije, a glasnogovornica agencije nije željela komentarisati.

Kuzmin je virus napravila oko 2005. godine i regrutovala Calovskisa da joj pomogne u pisanju koda, kažu tužitelji.

Prema Vladinim optužnicama, oni su putem interneta prodali virus za 50.000 dolara.

Paunescu je optužen za vođenje hosting servisa sa kompjutera u Rumuniji, SAD-u i drugdje, što je pomoglo ljudima koji su kupili virus da izbjegnu otkrivanje.

"Umjesto 'oružja za unajmljivanje', ova operacija je bila 'virus za unajmljivanje', rekao je Venizelos. Virus je često popravljan i unapređivan mušterijama, što Venizelos naziva njihovom verzijom podrške korisnicima.

Izvor: Agencije