Trstenik: Težak novi početak nakon poplava

Posljedice poplava iz maja prošle godine u Srbiji još su vidljive. Ekipa Al Jazeere posjetila je jednu porodicu u opštini Trstenik. Rijeka ih je ostavila bez svega što su godinama stvarali.

Kuća je porodici Gradištanac blizu, ali do nje ne mogu doći. Ostala je na riječnom otoku, gdje su ostavili i dio domaćih životinja. Pas ih dočekuje lavežom. Sada su podstanari na obali, ali svoje imanje redovno obilaze, hrane životinje, nadaju se povratku…

Rijeka Zapadna Morava promijenila je tok nakon prošlogodišnjih majskih poplava i porodica Gradištanac morala je pobjeći pred vodenom stihijom.

“Ovde smo proveli, takoreći, mladost, on malo duže, 20 godina sam ja tu, a on 23 godine. Tu smo imali jedan naš mir, jedan ranč. Imali smo sve životinje, raj, a sada nema ništa. Sve je zaraslo kao pustinja, kao da nikada nismo živeli tu”, kaže Radunka Gradištanac.

Uložena mladost

Novinar Al Jazeere Zoran Kosanović izvještava da je ova porodica imala plodnu zemlju pored kuće.

“Kada su pre dvadesetak godina napravili kuću, reka Morava bila je udaljena više od 150 metara”, dodao je.

Sada im je na nekoliko metara od kuće, do koje mogu jedino čamcem ili, kad je niži vodostaj, gazeći vodu. Nemaju svoj čamac, pa čekaju prijatelje da ih prevezu. Od posljednjih padavina Morava je opet nabujala. Na mjestu gdje je nekada bio put, sada je duboka nekoliko metara.

“Ovde su bili obori za svinje, imali smo pet kotilja, tako da je to srušeno”, navodi Slobodan Gradištanac, kome nije lako obilaziti imanje koje je sada u rasulu, a gdje je sve stvarao svojim rukama.

“To nemojte da me pitate… 23 godine smo tu, uložili mladost, ja i ona, i od toga živeli, faktički, bez ikakvih primanja drugih”, kaže kroz suze.

Podrška za novi početak

Bračni par Gradištanac, uprkos svemu, spreman je nastaviti obrađivati zemlju, sigurni su da svojim radom mogu osigurati sredstva za život, ali trebaju podršku.

“Mi bismo bili zadovoljni kada bi nam dali bar za setvu. Mi nismo neradnici, mi hoćemo da radimo, ali nemamo od čega da počnemo, jer mora da se uloži u semena, u đubre, u najlone… Možda nemamo toliku proizvodnju, ali među prvima smo po kvalitetu proizvodnje, i to što proizvedemo – proizvedemo lepo. Bar to, jer ne radimo nijedno, da imamo negde od nečega da živimo. Sad se ja snalazim malo, kupim neku robu, preprodam na pijaci i od toga živimo. Nemamo od čega da počnemo”, rekla je Radunka Gradištanac.

Nakon poplave, od države su dobili jednokratnu pomoć i nadaju se da više neće biti u poziciji da im se pomaže na takav način. Poput mnogih u sličnoj situaciji, u ovom kraju vjeruju u vlastiti trud i šansu za novi početak.

Izvor: Al Jazeera