Trudeau tražio od pape izvinjenje zbog zlostavljanja u školama

Približno 150.000 Indijanaca prisilno je upisano u 139 katoličkih škola, a mnogi su od njih psihički i seksualno mučeni (Reuters)

Kanadski premijer Justin Trudeau susreo se u ponedjeljak s papom Franjom i tom prilikom tražio izvinjenje zbog zlostavljanja autohtonih Kanađana u internatima pri katoličkoj crkvi.

Kanadska Komisija za istinu i pomirenje tražila je izvinjenje od Rimokatoličke crkve zbog maltretiranja kanadskih Indijanaca u izvještaju iz 2015. godine, koji sadrži dugu listu preporuka, prenosi AFP.

Trudeau, po vjeroispovijesti katolik, rekao je da je s papom razgovarao o tome da je važno za Kanađane “da krenu dalje” i pomire se s autohtonim narodom i dodao da je papi rekao da on može pomoći tako što će tražiti izvinjenje.

Približno 150.000 Indijanaca prisilno je upisano u 139 katoličkih škola, a mnogi su od njih u njima psihički i seksualno mučeni i danas to svoje iskustvo krive za siromaštvo, alkoholizam, nasilje u porodici, kao i visoku stopu samoubistava u svojim zajednicama.

Integracija i vjerske slobode

Trudeau, koji je ponudio izvinjenje, primijetio je da je papa Franjo ranije ponudio slično izvinjenje autohtonim zajednicama Južnoafričke Republike u vrijeme kolonijalizma.

Kanadski premijer rekao je da ga je papa podsjetio da je čitav život pape posvećen pružanju podrške marginaliziranim ljudima u svijetu, kao i da će raditi s kanadskim biskupom na pronalaženju napretka.

Pres-služba Vatikana saopćila je da su Trudeau i papa razgovarali 36 minuta, a da je taj “privatni sastanak obilježila srčana rasprava”.

Kako se navodi, razgovor je bio fokusiran na teme integracije i pomirenja, kao i vjerske slobode i trenutne probleme etničkih zajednica.

Izvor: Agencije