Trudna, mučena radi odbijanja da skine maramu

Neki od prisutnih nisu mogli obuzdati suze zbog potresnih svjedočenja zlostavljanih osoba (Al Jazeera)

Piše: Khamis Ben Brik, Tunis

Saslušanja žrtava teških kršenja ljudskih prava i mučenja u Tunisu uzburkala su osjećaje prisutnih, dok pojedini nisu mogli obuzdati suze slušajući o okrutnim metodama mučenja za iznuđivanje priznanja, uglavnom od islamskih aktivista i ljevičara.

Nakon prve serije saslušanja održane prije nekoliko sedmica Komisija za istinu i dostojanstvo, koja nadzire put tranzicijske pravde, organizirala je ovih dana drugu sesiju, koja se podudarila sa godišnjicom izbijanja revolucije (17. decembra).  

Bivša zatvorenica Mehrezia Benabed odlučila je prekinuti šutnju i smjelo govoriti o onome što joj se desilo. Ta žena je mučena iako je bila trudna, zbog čega je izgubila dijete. Odvedena je u sjedište Ministarstva unutrašnjih poslova, gdje je maltretirana i mučena zbog odbijanja da skine maramu i političke pripadnosti islamskom pokretu Nahda, koji se protivio vladavini režima svrgnutog predsjednika Zinea el-Abidinea Ben Alija početkom 1990-ih.

Mehrezia, žrtva torture, kaže kako je dobila otkaz na poslu i bila izložena različitim vrstama mučenja na jednom spratu zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog čega je imala spontani pobačaj. Njena porodica također je bila uznemiravana, što je dovelo, kako kaže, do smrti njene majke.  

Potresna svjedočenja

Mehrezia je kroz suze svjedočila o mučenjima pred prisutnima. Govorila je o teškom premlaćivanju, maltretiranju, mučenju električnim kablovima, vezivanju lancima i uranjanju glava u posude s nečistoćama te mučenju muških zatvorenika pred njenim očima u podrumima Ministarstva unutrašnjih poslova.    

Među prisutnima na saslušanju, koje je direktno emitirano na lokalnim televizijama, vladao je muk dok su se nizala svjedočenja žrtava despotizma. Neki od prisutnih oborili su glave savladani bolnim emocijama nakon ovih šokantnih svjedočenja. 

U sali, u kojoj je organizirano saslušanje svjedoka, bile su prisutne i porodice pojedinih žrtava. U rukama su držali fotografije svojih najmilijih koji su preminuli usljed mučenja ili od snajperskih hitaca tokom učešća na protestima protiv Ben Alijevog režima ili u protestima protiv preminulog predsjednika Habiba Bourguibe.

Slučaj vojnih lica

Među povredama prava koje su uzdrmale osjećaje prisutnih jest i svjedočenje penzioniranog oficira Salema Cordona. On je optužen od strane Ben Alijevog režima da je sa grupom oficira planirao svrgnuti režim devedesetih godina. Zlostavljan je u Ministarstvu unutrašnjih poslova do te mjere da je želio umrijeti, prema njegovim riječima. 

Taj vojnik proveo je tri godine u zatvoru, nakon čega je pušten na slobodu sa grupom oficira, poznatom kao “Barraket es-sahel”. Mučenje kojem je bio izložen ostavilo je posljedice na njegovo zdravlje, poput rupture želuca, akutnog zatajenja bubrega i steriliteta zbog oštećenja testisa kao rezultat teškog premlaćivanja, pored mentalnih poremećaja koji su ga zadesili.

U ostalim svjedočenjima spomenut je i zločin izvršen nad sindikalnim aktivistom Fadhelom Sassijem, koji je ubijen snajperskim hicem tokom nemira koji su izbili u državi 1984. godine zbog poskupljenja hljeba za vrijeme Bourguibine vladavine. 

Veliki broj svjedočenja

Pojedini svjedoci osvrnuli su se u svojim svjedočenjima i na slučajeve korupcije iz vremena Ben Alija. Žrtva torture Ahmad Ben Mustapha, nekadašnji opunomoćeni ambasador Ministarstva vanjskih poslova, otkriva kako je razriješen s funkcije i bačen u zatvor na šest godina jer je odbio prikriti krijumčarenje deviza u korist sestre Leile Trabelssi, Ben Alijeve supruge.  

Predsjednik Nacionalnog koordinacijskog tijela za tranzicijsku pravdu Omer al-Safrawi kaže da su ova saslušanja korisna za otkrivanje činjenica. Prema njegovim riječima, postoji “pohvalan napredak” u aktiviranju tranzicijske pravde vraćanjem dostojanstva žrtvama tako što će im biti omogućeno da razotkriju brutalne prakse kojima su bili izloženi. To će pomoći da se takvi prijestupi više nikad ne ponove.

Al-Safrawi za Al Jazeeru dodaje da su ova saslušanja razotkrila svu grozotu diktatorskih sistema, koji su se koristili različitim metodama mučenja i zastrašivanja. Napominje da su saslušanja žrtava kršenja ljudskih prava omogućila Tunižanima da saznaju dio istine o povijesti njihovih vladara dok čekaju da se organiziraju posebna saslušanja za tlačitelje koji se terete za povrede prava. Time bi se slika upotpunila, a tranzicijska pravda ne bi bila nepotpuna.

Izvor: Al Jazeera