Trudnoće maloljetnica su globalni problem

Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA) objavio je izvještaj za 2013. godine u kojem se adolescentska trudnoća našla u fokusu istraživanja budući da je majčinstvo u djetinjstvu postalo globalni problem koji posebno pogađa zemlje u razvoju.

Svake godine blizu 7,3 milijuna djevojaka mlađih od 18 godina iznese trudnoću, a najmanje dva milijuna njih mlađe je od 14 godina.

Prema izvještaju UNFPA, rana trudnoća ostavlja trag na zdravlje djevojaka, ugrožava dalje obrazovanje, kao i uživanje osnovnih prava. Pod rizikom su posebno novorođenčad.

Izvještajem UN-a utvrđeno je kako su djevojke iz siromašnijih, ruralnih sredina, kao i s nižim stupnjem obrazovanja, posebno izložene riziku rane trudnoće, pa je najviše maloljetničkih trudnoća evidentirano u zemljama zapadne i centralne Afrike.

Zemlje jugoistočnog Balkana nalaze se na dnu liste ugroženih država, a u toj regiji prednjače Crna Gora i Srbija.

Broj adolescentskih trudnoća na 1.000 djevojaka, između 15 i 19 godina, u Crnoj Gori iznosi 24, a u Srbiji – 22. Bosna i Hercegovina imala je 17 takvih trudnoća na 1.000 devojaka, Hrvatska 13, Albanija 11, a Slovenija samo dvije.

Međutim, kada je riječ o etničkim manjinama, u Srbiji je registrirano čak 158 ranih iznesenih trudnoća u romskoj populaciji, što je šest puta više od nacionalnog prosjeka.

Obitelji ih odbacuju

No, priča koju Al Jazeera i njezin reporter Mohammed Adow donosi iz Kenije, odnosno prihvatilišta u Nairobiju u kojem osoblje pomaže maloljetnim majkama djeluju posebno zabrinjavajuće.

Iako ima samo 14 godina, Beth Mwikali je majka. Obitelj se odrekla Beth kad je saznala da je trudna i sada pokušava brinuti o svom četveromjesečnom djetetu, ali i istovremeno učiti.

„Imala sam sreće, jer mi porođaj nije bio težak. Nisam izgubila nadu i ne namjeravam odustati od školovanja“, priča Beth.

Prihvatilište za maloljetne majke pored Nairobija, u kojem je smještena i Beth, vodi velečasni Danshire Njoroge koji kaže kako „99 posto djevojaka o kojima brinu u prihvatilištu potječe iz siromašnih obitelji“.

„Siromaštvo je veliki dio problema. Obitelji im jednostavno kažu kako su siromašne i da im ne treba dodatni teret. Zato ih tjeraju od kuće“, upozorava velečasni Njoroge.

Kao razlog velikog broja trudnoća među tinejdžericama u Africi često se navodi nedostatak seksualnog obrazovanja i pristupa kontracepciji, no udaja djevojčica i dalje je česta praksa u pojedinim državama.

Maloljetničke trudnoće opasne za zdravlje

„Prema podacima Ujedinjenih naroda, svaka deseta djevojčica u Africi rađa dijete prije 15-te godine. Također, često se mogu sresti djevojčice stare između 15 i 19 godina, koje već imaju troje djece“, ukazuje Al Jazeerin Mohammed Adow.

Majčinstvo u tako ranoj dobi može imati i teške posljedice za zdravlje, jer se mnogim djevojčicama život potpuno promijeni.

„Najčešće se ispišu iz škole, posebno ako potječu iz siromašnih obitelji, i onda moraju početi tražiti bilo kakav posao. Velike su šanse da će završiti na ulici, biti seksualno iskorištavane, opet zatrudnjeti i zaraziti se nekom bolešću“, tvrdi Saida Ali iz Koalicije za borbu protiv nasilja nad ženama.

Neke djevojke ipak pokušavaju promijeniti život, pa je, sedam godina nakon što je zbog trudnoće odustala od škole, Irene Mwikali ponovno u učionici budući da pohađa školu u Nairobiju otvorenu posebno za djevojke poput nje.

Ipak, ovakve ustanove i škole rijetke su i daleko jedna od druge, a većina se od 1,6 milijun maloljetnih majki u Keniji nema kome obratiti.

Izvor: Al Jazeera