Trump: Ako bude vojne akcije, bit će to tužan dan u S.Koreji

Trump održao zajedničku konferenciju za štampu sa kuvajtskim emirom Sabahom Al-Sabahom (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je da bi volio da izbjegne vojnu akciju kao rješenje za nuklearnu prijetnju Sjeverne Koreje, ali je naglasio da prethodni diplomatski pokušaji nisu uspjeli da zaustave Pjongjang u razvoju raketa.

“Vojna akcija je svakako opcija. Da li je to neizbježno? Ništa nije neizbježno”, rekao je Trump, dodajući, međutim, da bi više volio da vojna akcija bude izbjegnuta.

“Ukoliko to budemo iskoristili u Sjevernoj Koreji (vojnu akciju), bit će to veoma tužan dan u toj zemlji”, rekao je Trump.

On je to kazao na zajedničkoj konferenciji za štampu sa kuvajtskim emirom Sabahom Al-Sabahom.

SAD priprema jednostrane mjere

Sjedinjene Države traže vrlo oštre sankcije za nuklearne ambicije Pjongjanga, među kojima je naftni embargo i zamrzavanje imovine čelnika Kim Jong-Una.

Sjedinjene Države pripremaju vlastite jednostrane mjere te istovremeno pokušavaju dogovoriti prihvatanje novog, osmog niza sankcija sjevernokorejskom režimu.

Prema nacrtu rezolucije kojeg je u srijedu primilo 14 drugih članica Vijeća sigurnosti, Washington želi uvesti naftni embargo, uključujući naftne prerađevine i tekući gas za Sjevernu Koreju.

Washington želi spriječiti sjevernokorejski izvoz tekstila. Amerikanci predlažu i zamrzavanje imovine sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una te zaustavljanje finansiranja sjevernokorejskih radnika u svijetu, za koje UN smatra da ih ima više od 50.000.

Sjedinjene Države koje podržava Velika Britanija i Francuska traže glasanje o sankcijama u ponedjeljak.

Sjevernokorejska nuklearna proba u nedjelju oslobodila je snagu procijenjenu na 160 kilotona, koja je više od deset puta veća od američke bombe bačene na Hirošimu 1945., izjavio je u srijedu japanski ministar odbrane.

Izvor: Agencije