Trump: Ako zatreba, i trajno zatvoriti granicu s Meksikom

Meksiko je obećao da će pojačati mjere sigurnosti na granici sa SAD-om (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da bi Sjedinjene Američke Države mogle trajno zatvoriti granicu s Meksikom bude li potrebno.

“Meksiko treba vratiti migrante koji mašu zastavama. Mnogi su od njih kriminalci. Vratite ih avionom ili autobusom jer neće moći ući u SAD”, napisao je Trump na Twitteru.

Dodao je kako će granica biti trajno zatvorena samo ako bude potrebe za takvim korakom.

“Bude li potrebno, zatvorit ćemo granicu trajno. Kongrese, financiraj zid”, naveo je američki predsjednik, ponovno aktualizirajući pitanje 3.200 kilometara duge američko-meksičke granice.

Trump je i prije nekoliko dana poručio kako migrantima neće dozvoliti ulazak u SAD sve dok nadležni sudovi ne odobre njihove pojedinačne zahtjeve i obrazloženja.

U međuvremenu, Meksiko je obećao da će pojačati mjere sigurnosti na granici sa SAD-om nakon incidenata u nedjelju, dodajući kako je pritvoreno 39 migranata.

Incidenti na granici

Prethodno su američke vlasti zatvorile najprometniji južni granični prijelaz između San Diega i Tijuane te suzavcem rastjerale skupinu koja je nagrnula na granicu.

Migranti, koji pretežno dolaze iz Hondurasa bježeći od siromaštva, rekli su da će čekati u Tijuani sve dok im ne bude omogućeno da zatraže azil u SAD-u unatoč sve oštrijim mjerama na američkoj granici.

U međuvremenu su se sastali američki i meksički pregovarači kako bi se dogovorili na koji će način migrante iz Srednje Amerike zadržati u Meksiku dok ne budu saslušani njihovi zahtjevi za azilom.

Uobičajeno je da tražitelji azila izvijeste o svojoj namjeri došavši na američki granični prijelaz ili nakon ilegalnog prelaska granice. 

Izvor: Agencije