Trump: Americi treba Saudijska Arabija u borbi protiv terorizma

Donald Trump je uvjeren da će taj slučaj novinara Jamala Khashoggija biti potpuno rasvijetljen (EPA)

Predsednik SAD-a Donald Trump ukazao je da je Sjedinjenim Američkim Državama potrebna Saudijska Arabija u borbi protiv terorizma u trenutku kada međunarodna zajednica proziva Rijad zbog nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

“Potrebna nam je Saudijska Arabija u borbi protiv terorizma, svega što se dešava u Iranu i drugde”, rekao je američki predsednik za Fox Business, insistirajući na značaju ugovora o naoružanju zaključenih sa Rijadom za američku privredu.

Upitan da li želi da se distancira od Saudijske Arabije, sunitske kraljevine i dugogodišnjeg saveznika SAD-a, on je rekao da to ne želi i dodao: “Iskreno, imamo ogroman ugovor [o naoružanju] od 110 milijardi dolara.”

“Senatori dolaze kod mene i kažu mi da ne treba da uzmemo taj ugovor. Ali, kome ćemo naškoditi? To predstavlja 500.000 radnih mesta”, kazao je Trump.

Pretpostavka nevinosti za Rijad

Tokom posete Saudijskoj Arabiji maja prošle godine Trump je najavio ugovore o naoružanju za rekordnih 110 milijardi dolara, mada veliki deo tih ugovora još nije realizovan.

Upitan o slučaju nestalog saudijskog novinara Jamala Khashoggija i brojnim znacima koji potkrepljuju tezu da je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, Trump je rekao da je uveren da će taj slučaj biti potpuno rasvetljen.

“Znaćemo šta se dogodilo. Nadam se da kralj i prestolonaslednik nisu bili u toku, to je vrlo važan faktor po mom mišljenju”, kazao je Trump.

Izgledalo je da američki predsednik veruje svojim saveznicima kada je u razgovoru sa agencijom AP zatražio da se prema Saudijskoj Arabiji primeni pretpostavka nevinosti dok se ne dokaže krivica.

Međutim, informacije New York Timesa, sa snimcima koje ih potkrepljuju, jačaju sumnje protiv Rijada.

Prema tom dnevniku, jedan od muškaraca, koga su turske vlasti identifikovale da je iz tima osumnjičenog da je izvršio ubistvo, deo su okruženja saudijskog prestolonaslednika Mohammeda bin Salmana, a još trojica pripadaju bezbednosnoj službi povezanoj sa saudijskim princom, prenosi AFP.

Izvor: Agencije