Trump: Azijska turneja pokazala veliki ugled SAD-a

Cilj dvosedmične turneje Donalda Trumpa bio je unapređivanje međunarodne trgovine (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je po povratku sa višednevne turneje po Aziji da je to bilo “historijsko i izuzetno uspješno putovanje”, koje je pokazalo da “ugled SAD-a u svijetu nikada nije bio jači”.

On je to rekao u obraćanju iz Bijele kuće, nakon što je obišao pet azijskih zemalja, istakavši da želi da američki narod obavijestiti o svom “ogromnom uspjehu”, prenosi AP.

Putovanje je nazvao “historijskim” i naglasio da je SAD tretiran s “nevjerovatnom toplinom, gostoprimljivošću i, što je najvažnije, poštovanjem”.

Ključni cilj Trumpove skoro dvosedmične turneje, u okviru koje je posjetio Japan, Južnu Koreju, Kinu, Vijetnam i Filipine, bio je, prema njegovim riječima, da stavi naglasak na poštenu i uzajamnu trgovinu.

‘Zamrzavanje za zamrzavanje’

Ocijenio je “neprihvatljivim” da američki trgovinski deficit s drugim zemljama bude gotovo 800 milijardi dolara godišnje.

“Počet ćemo taj deficit smanjivati što je brže moguće”, istakao je, ne preciziravši kako planira postići taj cilj.

SAD i Kina su se, kako je naveo, saglasili da je sporazum sa Sjevernom Korejom tipa “zamrzavanje za zamrzavanje” neprihvatljiv.

Pod tim podrazumijeva prijedlog, koji su podržale Kina i Rusija, prema kojem bi Pjongjang zamrzao svoj nuklearni program, dok bi zauzvrat SAD i Južna Koreja obustavili vojne vježbe, navodi američka agencija.

Trump je, sumirajući rezultate svoje turneje po Aziji, rekao da kineski predsjednik Xi Jinping priznaje da nuklearna Sjeverna Koreja predstavlja “veliku prijetnju”.

Predsjednik SAD-a je, također, kazao da je cilj denuklearizacija Sjeverne Koreje, upozorivši da vrijeme ističe i podsjetivši da je SAD jasno stavio do znanja da “sve opcije ostaju na stolu”.

Američka agencija primjećuje da je Trump, tokom obraćanja naciji o svom 12-dnevnom putovaju po Aziji, dva puta pio vodu.

AP podsjeća da je tokom predsjedničke kampanje 2016. godine Trump često ismijavao svog tadašnjeg rivala, senatora sa Floride Marca Rubija, zbog čestih pauza radi ispijanja vode, a da je 2015. godine za Rubija rekao da “nikada nije video mladog čoveka koji se toliko znoji i pije toliko vode”.

‘Ponovo poštovani’

Trump je novinarima na kraju turneje, uoči polaska sa Filipina za SAD, najavio da će održati “važan govor” o trgovini i svojim naporima protiv sjevernokorejske nuklearne prijetnje.

Predsjednik SAD-a doputovao je u Washington u utorak navečer, a odmah po dolasku je nastavio jutarnju rutinu tweetovanja, gde je napisao da je SAD “ponovo poštovan” u azijsko-pacifičkom regionu i istakao da će narod “vidjeti plodove njegovog dugog, ali uspješnog putovanja u mnogim narednim godinama”.

Nije poštedio ni svoju omiljenu “metu” među medijima, mrežu CNN, rekavši da je bio “primoran” gledati tu televiziju tokom putovanja i “da ponovo uvidi koliko je loša i lažna”.

Izvor: Agencije