Trump: Bakljom ću osvijetliti svijet

Amerika mora svoje građane staviti na prvo mjesto jer samo tako možemo učiniti Ameriku ponovno velikom, poručio je američki predsjednik Donald Trump tokom svog prvog obraćanja Kongresu.

On se obratio i udovici američkog vojnika poginulog nedavno u Jemenu koja je prisustovala govoru, a u prvim analizama Trumpovog obraćanja, svi CNN-ovi panelisti su se složili da je taj trenutak obiljeležio cijeli govor.

Njegov žestoki kritičar, nekadašnji Obamin savjetnik i blizak saradnik, Van Jones rekao je da je to bio ”trenutak kada je Trump zapravo postao predsjednik Amerike”.

Po nekim anketama je čak 78 posto ispitanika na Trumpovo obraćanje reagiralo pozitivno (57 posto jako pozitivno, 21 posto donekle pozitivno), a 21 posto negativno.

Trump osudio prijetnje Jevrejima

S obzirom na to da je mandat započeo prije više od mjesec dana, Trump je u obraćanju Kongresu istakao šta je kao predsjednik do sada uradio, ali i šta planira da uradi do kraja svog četvorogodišnjeg mandata.

Odmah na početku osudio je seriju prijetnji jevrejskim centrima širom Amerike kao i vandalizme po jevrejskim grobljima koji su se zaredali od njegovog dolaska na vlast.

“Ovo nas podsjeća da smo zajedno ujedinjeni u osudi zla u svim njegovim groznim oblicima”, rekao je Trump.

U nastavku je obećao da će “bakljom” koja mu je predata “ osvijetliti svijet“.

“Počinje novo poglavlje američke veličanstvenosti, sve nas prožima novi nacionalni ponos, svjedočimo obnovi američkog duha, naši saveznici će shvatiti da je Amerika opet spremna da bude predvodnik”, rekao je američki predsjednik, prenosi Telegraph.

Nakon još nekoliko općih poruka, nabrojao je neke od problema s kojima se, prema njegovom viđenju, Amerika danas suočava.

Među njima su, kako je naveo, nezaštićene granice, propala infrastruktura, posrnula industrija, pošast droge…

Pohvalio se da su od njegovog ulaska u Bijelu kuću mnoge velike kompanije obećale investiranje milijardi dolara na području Amerike i otvaranje na desetina hiljada novih radnih mjesta.

Naveo je i uštedu na ugovoru države s proizvođačem novog borbenog aviona F-35, a najavio je i dodatne uštede na nekim drugim ugovorima kao i na temelju zabrane zapošljavanja u većini javnih službi.

Ponovio je i neka dobro poznata obećanja iz kampanje, poput onoga o deregulaciji te pravilu da se nakon svakog novog propisa moraju ukinuti dva stara.

“Ukinut ćemo propise koji prijete budućnosti naših rudara, raskrčili smo put za izgradnju naftovoda Keystone i Dacota, a lično sam naredio da cijevi budu sagrađene američkim čelikom. Povukli smo se iz Transpacifičkog partnerstva, ubice radnih mjesta”, rekao je Tramp.

Najavio je žestok obračun s narkokartelima kao i gradnju već čuvenog zida na granici s Meksikom na kojoj, kako smatra, vlada bezakonje.

“Sprovođenjem imigracijskih zakona povećat ćemo plate, uštediti milione i učiniti naše zajednice sigurnijima. Želimo da svi Amerikanci uspiju, ali to nije moguće u bezakonju, moramo vratiti vladavinu prava na naše granice”, rekao je on.

Naša je obaveza da služimo građanima i štitimo ih i stoga preduzimamo snažne mjere kako bismo ih zaštitili od radikalnog islamskog terorizma, rekao je Trump, navodeći da su većinu napada na teritoriju Amerike izveli ljudi iz inostranstva.

“Kao što sam obećao, naredio sam Ministarstvu odbrane da izradi plan za uništenje ISIL-a, koji kolje ljude svih vjera i uvjerenja, i muslimane i kršćane i ateiste. Istrijebit ćemo te zlikovce s lica Zemlje zajedno s našim saveznicima, uključujući i one iz muslimanskog svijeta”, dodao je on.

Obračun s Obaminom administracijom

Spomenuo je i da će sankcionirati sve one koji budu podržavali iranski program balističkih raketa, a u kasnijem dijelu obraćanja ponovio je da ostaje privržen NATO-u, ali da od članica tog vojnog pakta očekuje da plate svoj dio troška.

Zatim se posvetio obračunu s Obaminom administracijom i nabrojao šta je sve naslijedio od bivšeg predsjednika, a što bi po njemu trebalo ispraviti.

Optužio je između ostalog Obamu da se u osam godina mandata njegova administracija zadužila više od svih prethodnih zajedno.

“Morat ćemo da zanemarimo stranačke razlike za rješavanje svih tih problema, za postizanje ciljeva moramo ponovo pokrenuti američki ekonomski motor i značajno otežati kompanijama napuštanje naše zemlje i zatvaranje radnih mjesta”, rekao je Trump negodujući što druge države na američke proizvode nameću velike carine, dok Amerika na proizvode iz tih država carine gotovo i nema.

“Vjerujem snažno u slobodnu trgovinu, ali trgovina mora biti i poštena, dugo to nismo imali”, dodao je on.

Pozvao je i na ukidanje Obamacarea, ali i na njegovo nadomještanje te na postupnu tranziciju iz postojećeg u neki novi sistem zdravstvenog osiguranja. I na ovom je pitanju na saradnju pozvao i demokrate.

Zatim je svoje stavove dodatno argumentirao predstavljajući svoje goste smještene na galeriji dvorane u kojoj se obraćao Kongresu.

Među njegovim gostima bila je i Carin Owens, udovica Ryana Owensa, pripadnika specijalne vojne jedinice Navy Seals, koji je poginuo u misiji u Jemenu koju je naredio Trump, a koja se pokazala potpunim fijaskom.

Trenutak u kojem joj se Trump obratio obilježio je cijelo obraćanje.

“Blagoslovljeni smo što je večeras s nama Carin Owens. Ryab je umro baš kao što je i živio: kao ratnik i kao heroj. Borio se protiv terorizma i štitio je našu državu”, rekao je Trump.

Kraj sitničarenju i trivijalnim svađama

“Upravo sam razgovarao s generalom Mattisom (ministrom odbrane), koji mi je isto to rekao. Citirat ću ga: ”Rayan je učestvovao u izrazito uspješnom napadu koji je proizveo veliku količinu korisnih podataka koji će nas odvesti u još mnogo pobjeda u budućnosti””.

Prema njegovim riječima, to što je Owens učinio ostat će zapisano u vječnosti.

“Kao što nas Biblija uči, nema većeg ljubavnog čina od polaganja života za prijatelja. Ryan je dao svoj život za prijatelje, za svoju zemlju i za našu slobodu. Nikad ga nećemo zaboraviti“, rekao je Trump.

Nakon toga, Trump je iznio još nekoliko zaključnih rečenica, od kojih je najglasnije odjeknula ona da je “došao kraj sitničarenju i trivijalnim svađama”.

“Treba nam hrabrost kako bismo podijelili snove što nam ispunjavaju srca. Odvažnost da iskažemo nadanja koja nam tište duše. I odlučnost da te snove i nade pretvorimo u djela”, rekao je Trump, kojeg su tokom jednosatnog govora aplauzima prekidali 94 puta.

Izvor: Agencije