Trump blokadu svog govora u Kongresu nazvao sramotom

Nancy Pelosi
Glasnogovornik Nancy Pelosi rekao je da ona nije bila obaviještena o Trumpovim planovima (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je kako će održati alternativu tradicionalnom govoru o stanju nacije pred američkim Kongresom, nakon što mu je demokratska predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi rekla u pismu da ne može taj godišnji govor održati u Zastupničkom domu dok traje djelomične blokade Vlade.

“To je sramota”, rekao je predsjednik SAD-a o odluci Pelosi da blokira govor prvotno predviđen za sljedeći utorak, tijekom sastanka u Bijeloj kući o sigurnosti granica, prenosi Hina.

Sukob u vezi govora predstavlja jačanje pat pozicije koja je rezultirala u 33-dnevnim djelomičnim zatvaranjem Vlade.

Pelosi je u pismu rekla predsjedniku kako za sada ne razmatra odobravanje govora, godišnjeg obreda u američkoj politici koji prenose televizije i tradicionalno se održava u Zastupničkom domu. 

Ranije u srijedu Trump je u osnovi izazvao Pelosi da ga ne pozove da održi govor predviđen za 29. siječnja.

Pelosi: Potencijalni sigurnosni problemi

U pismu upućenom Pelosi, Trump tvrdi da nisu utemeljene njezine zabrinutosti u vezi sigurnosti koje je izrazila ranije.

“Tajne službe su mi objasnile da ne postoji apsolutno nikakav problem u pogledu sigurnosti. I zato ću odgovoriti na vaš poziv i ispuniti svoju ustavnu obvezu”, dodao je u pismu.

“S nestrpljenjem vas želim vidjeti 29. siječnja u Zastupničkom domu. Bilo bi stvarno tužno za našu zemlju da govor o stanju Unije ne bi mogao biti održan na predviđen datum i vrijeme i što je još važnije na predviđenom mjestu”, zaključio je.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa ranije je obavijestila američkog predsjednika Donalda Trumpa da mu neće biti dozvoljeno da održi govor o stanju nacije pred Predstavničkim domom dok djelomična blokada rada Vlade ne bude okončana.

U pismu upućenom Trumpu, Pelosi je navela da ga obavještava da Predstavnički dom neće razmatrati rezoluciju kojom bi predsjedniku bilo dozvoljeno da održi taj govor sve dok Vlada ne bude odblokirana, javile su agencije.

Nancy Pelosi je prethodno zamolila Trumpa da razmotri odlaganje svog govora pred Kongresom i kao razloge za to navela “potencijalne sigurnosne probleme” uslijed djelomične blokade rada Vlade.

Predsjednik je u obvezi po Ustavu Kongresu podnijeti godišnji izvještaj o stanju nacije.

Budžetske nesuglasice blokirale institucije

Američki predsjednik Donald Trump poručio je ranije Nancy Pelosi da je njezino putovanje u Belgiju, Egipat i Afganistan odgođeno zbog djelomične blokade Vlade.

Predsjednica Zastupničkog doma uobičajeno koristi vojni zrakoplov za prekomorska putovanja.

“Odgodio je njezinu mogućnost za korištenjem vojnog zrakoplova, a koji mora biti odobren” od Ministarstva obrane, rekla je tada glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders. 

Trump i demokrati dulje od mjesec dana odmjeravaju snage u vezi proračunskih nesuglasica zbog kojih je 800.000 saveznih djelatnika na prisilnom dopustu ili rade bez plaće.

U središtu sukoba je zid koji Donald Trump želi podići na granici s Meksikom i za koji traži više od pet milijardi dolara, a demokrati odbijaju potpisati takav proračunski kompromis.

Američki Senat se u četvrtak treba dogovoriti o tekstu kojim bi se ukinula djelomična blokada rada saveznih organa, koja traje od 22. prosinca prošle godine i utječe na ekonomiju i moral velikog broja Amerikanaca, prenio je AFP. 

Izvor: Agencije