Trump će potpisati sankcije protiv Rusije

Putin je upozorio da će Rusija uzvratiti na američko, kako je rekao, prostačko ponašanje (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump potpisat će dokument kojim se pooštravaju sankcije nametnute Rusiji, priopćeno je iz Bijele kuće, nakon što je Moskva zatražila od SAD-a da smanji diplomatsko osoblje te da će zaplijeniti dvije nekretnine kojima se služi američko veleposlanstvo u Moskvi.

“Predsjednik Trump odobrava nacrt zakona i namjerava ga potpisati, kada prouči posljednju verziju teksta nacrta”, priopćila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders.

Tom su najavom otklonjene sve sumnje u namjere američkoga predsjednika koji ima mogućnost potpisati dokument, kojemu se oštro protivio, ili uložiti veto. Kongres bi veto mogao zaobići još izglasavajući dokument dvotrećinskom većinom.

S druge strane, Moskva je već najavila da će odgovoriti na nove sankcije i upozorila u srijedu da bi ta mjera vrlo ozbiljno ugrozila mogućnost normalizacije odnosa koja se očekivala otkako je Trump izabran za predsjednika.

Američki je Senat u četvrtak gotovo jednoglasno izglasao nove sankcije Rusiji prisilivši tako Trumpa da izabere između zauzimanja čvrstog stajališta prema Moskvi čime bi nestale njegove nade da će poboljšati odnose s Rusijom i veta na zakon dok traju istrage o mogućem dosluhu njegove kampanje i Rusije.

Potpisujući zakon, Trump ne može ublažiti sankcije protiv Rusije bez dozvole Kongresa.

Ruska reakcija

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je najavilo da će reakcija Moskve na zakon pogoditi stotine zaposlenika u američkom veleposlanstvu i uvelike nadmašiti protjerivanje 35 Rusa iz SAD-a u prosincu koje je zapovjedila Obamina administracija.

Zakon je djelomično odgovor na zaključke američke obavještajne službe da se Rusija uplela u američke predsjedničke izbore 2016. i cilj mu je dodatno kazniti Rusiju zbog pripajanja Krima 2014. godine.

U petak kasno popodne Bijela kuća objavila je priopćenje u kojemu najavljuje da će Trump potpisati zakon kad prouči njegovu posljednju verziju. U priopćenju nije bilo riječi o ruskoj reakciji na mjere.

Rusija tjednima prijeti reakcijom. Njezin odgovor pokazuje da je otklonila nadu u poboljšanje veza s Washingonom u vrijeme Trumpove vlasti, za što je američki čelnik, prije nego što je izabran, govorio da bi želio postići.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova žalilo se na sve jače proturusko raspoloženje u SAD-u optužujući “poznate krugove” da traže “otvoreni sukob”.

Predsjednik Vladimir Putin je upozorio da će Rusija uzvratiti na američko, kako je rekao, “prostačko” ponašanje.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov novinarima je u petak rekao da je glasovanje Senata posljednja slamka.

Razgovori Lavrova i Tillersona

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u telefonskom razgovoru američkom kolegi Rexu Tillersonu da je Rusija spremna na normalizaciju odnosa s SAD-om i suradnju u velikim globalnim pitanjima.

Lavrov i Tillerson “složili se da će ostati u kontaktu u pogledu niza bilateralnih pitanja”, priopćilo je rusko ministarstvo.

U priopćenju se dodaje da SAD do 1. rujna mora smanjiti svoje diplomatsko osoblje na 455 ljudi, koliko je ruskih diplomata otalo u SAD-u nakon što ih je Washington u prosincu protjerao 35.

Nije odmah navedeno koliko će američkih diplomata i drugih zaposlenika biti prisiljeno napustiti svoja radna mjesta, ali novinska agencija Interfax citirala je upućen izvor koji je naveo da je riječ o “stotinama” ljudi.

Iz diplomatskih izvora Reuters je doznao da će SAD morati odlučiti koje će zaposlenike otpustiti, bez obzira na to jesu li američkoga ili ruskoga državljanstva.

Dužnosnik američkoga veleposlanstva, koji je zatražio da ostane anoniman jer im nije dopušteno razgovarati s medijima, rekao je da veleposlanstvo zapošljava oko 1100 članova diplomatskog i drugog osoblja u Rusiji.

Ruska državna televizija Rossiya 24 izvijestila je da će biti pogođeno više od 700 zaposlenika veleposlanstva, ali to nisu potvrdili ni rusko ministarstvo vanjskih poslova ni američko veleposlanstvo.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov sastao se s američkim veleposlanikom Johnom Tefftom u petak i obavijestio ga o protumjerama, izvijestile su ruske novinske agencije. Američko veleposlanstvo priopćilo je da je Tefft izrazio “veliko razočaranje i prosvjed”.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je i da će 1. kolovoza zaplijeniti moskovsku daču kojom se služe američki diplomati za odmor, kao i američko diplomatsko skladište u Moskvi.

Izvor: Agencije