Oglasi

Trump: Clinton imala pomoć Ukrajine, Kijev demantira

Američki predsjednik nije naveo nikakve pojedinosti, niti je ponudio bilo kakve dokaze o ulozi Ukrajine u predsjedničkim izborima 2016. godine.
Donald Trump kaže da je američki ministar pravosuđa 'zauzeo vrlo slabu poziciju' prema demokratskoj predsjedničkoj kandidatkinjiAP/Tanjug

Američki predsjednik Donald Trump žestoko je u utorak kritizirao istragu o navodnom miješanju Rusije u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore i bez ikakvih dokaza optužio Ukrajinu da je u kampanji pomagala njegovoj protivkandidatinji Hillary Clinton.

U nekoliko jutarnjih tvitova, Trump je rekao kako je američki ministar pravosuđa "zauzeo vrlo slabu poziciju" prema demokratskoj predsjedničkoj kandidatkinji Hillary Clinton i spomenuo "ukrajinske pokušaje sabotaže Trumpove kampanje - potiho radeći u korist Clinton".

Trump nije naveo nikakve pojedinosti, niti je ponudio bilo kakve dokaze o ulozi Ukrajine u predsjedničkim izborima 2016. godine, koji su već pod povećalom zbog navodne ruske umiješanosti i mogućih veza Moskve i Trumpa ili njegovih saradnika.

Ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati Trumpove izjave, dok glasnogovornik predsjednika Petra Porošenka nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Iz ukrajinske ambasade u Washingtonu u utorak su negirali Trumpove optužbe.

Demant iz ukrajinske ambasade

"Mi se držimo svojih riječi da Vlada Ukrajine nije pomogla nijednom kandidatu na ovim izborima. Ukrajina je ponosna na dvostranačku potporu u SAD-u", objavljeno je na Twitter profilu te ambasade, prenosi Reuters.

Stalni ukrajinski predstavnik u Vijeću Evrope Dmitro Kuleba na Twitteru je napisao: "Trump piše da smo se miješali u izbore u SAD-u, dok [predsjednik Rusije Vladimir] Putin kaže da prijetimo Rusiji. Gdje su ona vremena kada smo bili samo miroljubivi sijači heljde, koji su gledali svoja posla?“

Rusija je negirala bilo kakvu upletenost, a Trump uporno tvrdi kako ne postoji nikakav tajni dogovor s Moskvom.

Očekuje se kako će američki Zastupnički dom u utorak izglasati zakon o novim sankcijama Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji, što bi potencijalno otežalo nastojanja  Trumpa da poboljša odnose s Rusijom.

Svrha je mjere, koja ima podršku i republikanaca i demokrata, kazniti Moskvu za aneksiju Krima 2014. godine i za navodno upletanje u američke predsjedničke izbore.

Izvor: Agencije