Trump: Dijalog zavisi od Kima, vojska SAD-a spremna ako zatreba

Ovo je trebao biti prvi put da su se susreli američki predsjednik i vođa Sjeverne Koreje (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump poručio je u četvrtak da “čeka da vidi” hoće li se sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un ponovo “angažirati u konstruktivnom dijalogu”, ali i upozorio da je vojska SAD-a “spremna ako treba” odgovoriti na nesmotrene akcije Pjongjanga.

On je otvorio vrata diplomatiji samo nekoliko sati nakon što je otkazao samit s Kimom, koji je bio planiran za 12. juni u Singapuru, a za krah pregovora okrivio je sjevernokorejskog čelnika.

Pentagon: Nismo povećali nivo budnosti

Američka vojska saopćila je u četvrtak da nije povećala nivo budnosti niti je promijenila stav o Sjevernoj Koreji nakon što je Trump otkazao samit s Kimom.

“Nivo budnosti inače je visok – takav nivo budnosti uvijek imamo jer su se u prošlosti oni [Sjevernokorejci] pokazali kao nepredvidljivi”, rekao je general Kenneth McKenzie, načelnik Generalštaba Oružanih snaga SAD-a, na brifingu u Pentagonu, prenosi Reuters.

On je napomenuo da nije riječ o povećanom nivou budnosti nego da je to uobičajeni nivo koji, kako je naveo, američka vojska održava.

Trump je novinarima rekao da će SAD održati sankcije protiv Pjongjanga i da se “maksimalni pritisak na čelu sa SAD-om nastavlja”, prenosi AP.

Samit moguć u budućnosti

Upozorivši da je vojska SAD “spremna, ako treba, odgovoriti na nesmotrene akcije” Sjeverne Koreje, američki predsjednik naveo je da je u kontaktu s Južnom Korejom i Japanom i da su oba saveznika spremna ponijeti veliki dio finansijskog tereta “ako ih zadesi takva nesretna situacija”.

Dijalog sa Sjevernom Korejom, napomenuo je Trump, donedavno je bio dobar, prenosi Reuters.

Izrazio je nadu da će Kim učiniti ono što je dobro za njegov narod.

Rekao je da bi samit mogao biti održan nekada kasnije.

Na pitanje misli li da bi otkazivanje samita moglo povećati mogućnost izbijanja rata američki predsjednik odgovorio je: “Vidjet ćemo šta će se dogoditi.”

‘Razočarenje, ne i iznenađenje’

SAD je, poručio je Trump, spremniji nego ikad da se suprotstavi bilo kakvoj prijetnji Sjeverne Koreje, navodi britanska agencija.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je u četvrtak da se nada da će Pjongjang i Washington moći nastaviti pregovore o okončanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje, ali je istakao da je konačna odluka o tome na sjevernokorejskom čelniku.

Pompeo je to rekao u obraćanju senatskom komitetu, u prvom komentaru ubrzo nakon što je Trump otkazao historijski samit s Kimom, koji je bio predviđen za 12. juni u Singapuru, prenosi Reuters.

Državni sekretar SAD-a pročitao je Trumpovo pismo Kimu naglas na početku obraćanja komitetu, rekavši da je to razočaravajući razvoj događaja, “mada ne i iznenađujući”.

Naveo je da je Trump odluku o otkazivanju samita donio nakon sastanaka u srijedu, na kojima je zaključio da samit ne bi bio uspješan.

Pompeo pohvalio Kimovu sposobnost

U tim razgovorima, rekao je Pompeo, bilo je riječi i o tome kako bi administracija SAD-a postupila u vezi sa Sjevernom Korejom.

SAD će zadržati na snazi sankcije protiv Pjongjanga, rekao je Pompeo, dodavši da je, “na neki način, situacija normalna”.

Također je naveo da Pjongjang proteklih dana nije odgovarao na zahtjeve Trumpove administracije da u Singapur pošalje logističke timove uoči samita.

“Nismo mogli provesti pripreme između naša dva tima koje bi bile neophodne da bismo imali uspješan samit”, rekao je on.

Pompeo je napomenuo da ne smatra da je otkazivanje samita znak da je Kim “slab čelnik”, zaključivši da je, zapravo, “Kim pokazao ogromnu sposobnost da vodi svoju zemlju i svoj tim”.

‘Veliki bijes i otvoreno neprijateljstvo’

Trump je ranije u četvrtak najavio da neće prisustvovati planiranom sastanku s Kimom.

U pismu koje je poslao Kimu naveo je da samit nije više moguć zbog “velikog bijesa i otvorenog neprijateljstva” koje je sjevernokorejski vođa pokazao u proteklih nekoliko dana.

“Vi govorite o Vašoj nuklearnoj moći, ali naša je tako masivna i moćna da molim Boga da nikad ne bude upotrijebljena”, napisao je, između ostalog, Trump u pismu Kimu koje je Bijela kuća objavila.

Dalje je naveo da je “svijet, a posebno Sjeverna Koreja, izgubio veliku šansu za trajni mir i veliki napredak i bogatstvo”, dodajući da je prilika propuštena i da je to “tužan trenutak u historiji”.

‘Samit ili nuklearni obračun’

Ovo je trebao biti prvi put da su se susreli američki predsjednik i vođa Sjeverne Koreje.

Trump je već u utorak nagovijestio da bi moglo doći do odgode samita sa čelnikom Sjeverne Koreje 12. juna u Singapuru, a u srijedu je rekao da će odluka biti donesena sljedeće sedmice.

Visoka sjevernokorejska zvaničnica ranije je izjavila da je na Sjedinjenim Američkim Državama hoće li doći na predloženi samit u Singapuru ili na “nuklearni obračun”.

Cho Son-hui je rekla da je budućnost samita Pjongjanga i Washingtona “u potpunosti” na SAD-u i osudila je komentare američkog potpredsjednika Mikea Pencea, u kojima je uporedio Sjevernu Koreju s Libijom.

Demontaža nuklearnog poligona

Ona je Pencea nazvala “političkim glupanom”, jer je Sjevernu Koreju, zemlju s nuklearnim oružjem, uporedio s Libijom, koja je, kako je navela, samo instalirala nekoliko komada opreme i zabavljala se s njima.

Održavanje historijskog susreta na vrhu Trumpa i Kima, “na kraju krajeva, zavisi” od sjevernokorejskog čelnika, rekao je ranije američki državni sekretar Mike Pompeo.

Ranije je Sjeverna Koreja dozvolila novinarima da svjedoče demontaži nuklearnog poligona u Punggye-riju.

No, skeptici kažu da bi to moglo biti samo ponavljanje uništenja nuklearnog rashladnog tornja iz 2008, nakon čega je Sjeverna Koreja ubrzo nastavila svoj plan razvoja nuklearnog oružja.

Moon: Ne treba odgoditi denuklearizaciju

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in izrazio je u četvrtak duboko žaljenje zbog Trumpove odluke da otkaže sastanak s Kimom i poručio da to ne treba odgoditi denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

“Potpuno sam zbunjen i veoma žalim što samit Sjeverne Koreje i SAD-a neće biti održan 12. juna, za kada je planiran”, rekao je on na sastanku s najvišim sigurnosnim zvaničnicima, javila je agencija Yonhap, pozivajući se na saopćenje Plave kuće, a prenosi Reuters.

Yonhap navodi da je Moon pozvao Trumpa i Kima da stupe u direktne razgovore i rekao da denuklearizacija Korejskog poluotoka ne treba biti odgađana zbog odluke o otkazivanju samita.

Putin žali zbog otkazivanja

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da Moskva žali zbog otkazivanja sastanka Trumpa i Kima.

On je istakao da se nada da će samit ipak biti održan.

Putin je to rekao u Sankt Peterburgu nakon razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, prenio je Reuters.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izrazio je u četvrtak duboku zabrinutost zbog otkazivanja planiranog samita američkog predsjednika i čelnika Sjeverne Koreje.

Prvi čovjek svjetske organizacije pozvao je dvije strane da nastave dijalog “kako bi pronašle put za mirnu i provjerljivu denuklearizaciju Korejskog poluotoka”, prenosi Reuters.

Velika Britanija razočarana

Velika Britanija razočarana je zbog otkazivanja sastanka Trumpa i Kima, izjavila je glasnogovornica premijerke Therese May.

“Razočarani smo što do sastanka neće doći kao što je planirano. Trebamo vidjeti sporazum koji može dovesti do potpuno provjerljive i nepovratne denuklearizacije Korejskog poluotoka”, navela je premijerkina glasnogovornica novinarima, prenosi Reuters.

Dodala je da će London nastaviti raditi sa svojim partnerima do okončanja denuklearizacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije