Trump dobio samo 20 miliona dolara za gradnju zida

SAD, Meksiko, Zid, Gradnja
Pronađenih 20 miliona dolara bilo bi dovoljno za tek nekoliko ugovora za prototipove zida, ne za gradnju (AP)

Obećanje novog američkog predsjednika Donalda Trumpa da će ubrzo početi gradnju zida na granici s Meksikom financirajući je sredstvima koja već postoje naišlo je na problem jer je dosad pronađeno tek 20 milijuna dolara, pokazuju dokumenti u koje je Reuters dobio uvid.

Ministarstvo domovinske sigurnosti utvrdilo je da u taj projekt u ovom trenutku može preusmjeriti samo 20 milijuna dolara iz svojeg proračuna, po dokumentu koji je ta agencija pripremila za Kongres prošlog tjedna.

To bi bilo dovoljno za tek nekoliko ugovora za prototipove zida, ali ne i za početak gradnje stvarnog zida, prenosi Hina.

To znači da Bijela kuća mora uvjeriti Kongres da odobri novac za gradnju zida.

‘Kongres plati, Meksiko vrati’

Prema ranijem internom izvješću, gradnja zida duž cijele južne granice koštala bi 21,6 milijardi dolara.

Trump je kazao da će zatražiti od Kongresa da plati ono što se ne može pokriti postojećim sredstvima te da će Meksiko to poslije morati vratiti američkim poreznim obveznicima.

Predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan rekao je da će gradnju zida uključiti u proračun za iduću fiskalnu godinu, procijenivši troškove gradnje na 12 do 15 milijardi dolara.

No, mnogi republikanski zastupnici najavili su da će glasovati protiv tog plana ako troškovi ne budu pokriveni odgovarajućim uštedama u drugim stavkama.

Izvor: Agencije