Trump donio odluku o iranskom nuklearnom programu

Sporazum su 2015. zaključili Iran i velike sile (SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump će se sljedećih dana izjasniti o sporazumu o iranskom nuklearnom programu, potvrđeno je iz njegovog ureda, no visoki dužnosnik administracije najavljuje kako ga neće potvrditi.

“Predsjednik je donio odluku. To će biti globalna strategija”, rekla je Trumpova glasnogovornica Sarah Huckabee-Sanders i spomenula objavu sljedećih dana, navodi agencija AFP.

Visoki dužnosnik administracije je rekao kako se očekuje da Trump neće potvrditi da Iran poštuje međunarodni sporazum za suzbijanje njegova nuklearnog programa, navodi agencija Reuters.

Moguće nove sankcije

Dužnosnik je, govoreći pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao kako se očekuje da će Trump objaviti širu američku strategiju prema Iranu koja će biti više na crti sukoba.

Trumpova administracija često kritizira postupanje Irana na Bliskom istoku.

Ako Trump odbije potvrditi da Iran poštuje sporazum, čelnici američkog Kongresa bi imali 60 dana da odluče hoće li ponovno nametnuti sankcije Teheranu koje su suspendirane prema sporazumu.

Sporazum koji su 2015. zaključili Iran i velike sile (SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) treba jamčiti izrazito miroljubivo i civilno obilježje iranskog nuklearnog programa u zamjenu za postupno ukidanje sankcija.

Ključna ocjena 15. oktobra

Prema zakonu, američki predsjednik svakih 90 dana mora izjaviti pred Kongresom poštuje li Iran sporazum i je li ukidanje sankcija u interesu Sjedinjenih Država. Do sada on je potvrđivao sporazum, ali je istaknuo da će ključna ocjena biti sljedeća – 15. listopada.

Američki ministar obrane Jim Mattis u utorak dao podršku nuklearnom sporazumu s Iranom uoči objave predsjednika Donalda Trumpa hoće li se držati tog dogovora i dodao da je podrška održavanju nuklearnog sporazuma s Iranom u interesu Sjedinjenih Država. 

I zapovjednik Združenog glavnog stožera oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, general Joseph Dunford, ocijenio je da Iran postupa u skladu sa sporazumom o ograničenju svog nuklearnog programa, prenijele su agencije.

Izvor: Agencije