Trump dužan kreditorima 315,6 miliona dolara

Najveći dio njegovih prihoda čini 115,9 miliona dolara od golferskog odmarališta Trump National Dorala u Miamiju (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump imao je do polovine 2017. godine najmanje 315,6 miliona dolara ličnih dugova prema njemačkim, američkim i drugim kreditorima, navodi se u izvještaju saveznog ureda za etiku objavljenom u petak, prenose danas agencije.

Prvi čovjek Sjedinjenih Američkih Država imao je približno dvadeset miliona dolara prihoda od novog vašingtonskog hotela otvorenog u blizini Bijele kuće u septembru prošle godine, a prihodi od luksuznog odmarališta Mar-a-Lago na Floridi, u kojem je ugostio strane lidere, porasli su, piše u izvještaju.

Prihod od Mar-a-Laga, u kojem je udvostručio iznos članarine na 200.000 dolara nakon što je pobijedio na predsjedničkim izborima, porastao je 25 posto na 37,25 miliona dolara.

Najveći dio njegovih prihoda čini 115,9 miliona dolara od golferskog odmarališta Trump National Dorala u Miamiju.

Odbija objaviti porezne prijave

Trump je prijavio dohodak od najmanje 594 miliona dolara za 2016. i početak 2017. te imovinu od najmanje 1,4 milijardi dolara.

Izvještaj pokazuje i kako ima najmanje 130 miliona dolara dugova prema Deutsche Bank Trust Company Americas, podružnici njemačke Deutsche Bank AG.

Američki lider je prijavio dug prema Deutsche Bank koji premašuje pedeset miliona dolara za gradnju hotela u zgradi u kojoj je bilo sjedište američke pošte u Washingtonu.

Prijavio je i dugove od najmanje 110 miliona dolara korporaciji Ladder Capital koja se bavi kreditiranjem.

Trump odbija objaviti svoje porezne prijave koje bi jasnije prikazale njegovo bogatstvo i poslovne interese.

Izvor: Agencije