Trump: Hvala Putinu, smanjujemo troškove

Prisilno smanjenje broja zaposlenih vjerovatno će pogoditi će ruske državljane (Arhiva)

Američki predsjednik Donald Trump zahvalio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na smanjenju broja američkih diplomata u Rusiji, jer će taj potez “smanjiti troškove” Washingtonu.

“Želim mu zahvaliti jer pokušavamo smanjiti troškove i što se mene tiče vrlo sam zahvalan što je dopustio da ode velik broj ljudi”, rekao je Trump novinarima i dodao: “Nema razloga da se oni vrate”.

Nije jasno da li se predsjednik Trump šalio, piše Reuters.

Reagujući na nove sankcije koje je donio američki Kongres, Putin je je 30. jula naredio Washingtonu da do septembra povuče 755 od ukupno 1.200 zaposlenika ambasade i konzulata u Rusiji.

Pogođeni ruski državljani

Prisilno smanjenje broja zaposlenih vjerovatno će pogoditi će ruske državljane koji su radili u američkim diplomatskim predstavništvima.

Prema izvještaju iz 2013, američki državljani činili su samo četvrtinu od 1.200 zaposlenih u američkim diplomatskim predstavništvima.

Trump je često suočen s novinarskim pitanjima o odnosima s Rusijom s obzirom da se istražuje da li je Rusija pokušala uticati na američke predsjedničke izbore tako što je favorizirala Trumpa. 

Izvor: Agencije