Trump i vodeći demokrati javno se svađali oko zida na granici

Izgradnja zida na granici s Meksikom koju je u kampanji obećao predsjednik Donald Trump bila je povod za oštru raspravu američkog predsjednika i čelnika demokrata u Kongresu.

“Bez zida nema sigurnosti na granicama”, uvjeravao je Trump demokratske lidere na sastanku u Ovalnom uredu koji su pratili novinari. 

“To je teška tema. Danas možda nećemo postići dogovor”, dodao je na tom susretu do kojeg je došlo na početku pregovora o zakonu o budžetu koji bi se trebao usvojiti do 21. decembra.

Trump je zaprijetio “shutdownom”, odnosno paraliziranjem nekih vladinih agencija ako demokrati ne odobre finansiranje tog njegovog predizbornog obećanja.

Pred Nency Pelosi i Chuckom Schumerom ponovo je upozorio na opasnost koju predstavljaju karavane izbjeglica koje pokušavaju ući u Sjedinjene Države.

Pelosi, koja je 2007. postala prva predsjednica Zastupničkog doma u američkoj historiji i koja bi se na tu funkciju trebala vratiti 1. januara 2019. ponovila je stav demokrata.

“Ni dolara za  zid”, rekla je Pelosi, pozvala na konstruktivne pregovore i ustala protiv “Trumpovog shutdowna”, na šta je predsjednik burno reagirao.

Nešto kasnije Pelosi je rekla da misli kako trebaju raspravljati pred novinarima, na šta je Trump ironično odgovorio da “to nije loše i da se to zove transparentnost”.

‘Luksuz koji se ne može priuštiti’

U Sjedinjenim Državama je postala tradicija da svake godine s približavanjem Božića demokrati i republikanci burno raspravljaju o zakonu o budžetu i pregovaraju prijeteći “shutdownom” ako se ne dogovore.

Republikanci zasad dominiraju Kongresom, ali zakon o budžetu se treba usvojiti sa 60 od 100 glasova u Senatu, gdje oni imaju samo 51 mjesto. 

Od 3. januara demokrati preuzimaju Zastupnički dom što ih motivira da ne popuste zahtjevima republikanskog predsjednika.

Po izlasku iz Ovalnog ureda, Chuck Schumer i Nancy Pelosi izjavili su da je “Trumpov ‘shutdown’ luksuz koji Amerikanci ne mogu priuštiti”.

Schumer, čelnik demokrata u Senatu, dodao je da “Amerikanci znaju da zid nije rješenje za sigurnost na granicama i stručnjaci to jasno govore”.

“Ako ustraje na zahtjevu od 5 milijarda dolara za zid, neće biti zida i dogodit će se ‘shutdown'”, dodao je i objasnio da se radi o “hiru” američkog predsjednika.

Spreman angažirati vojsku

Trump je ranije u utorak izjavio kako je spreman zaobići Kongres i angažirati američku vojsku na izgradnji zida na granici između SAD-a i Meksika, čak i ako američki zastupnici ne podrže finansiranje izgradnje.

Nekoliko sati prije sastanka s vodećim demokratama, Trump je u nizu ranojutarnjih tweetova pohvalio poteze svoje administracije kojima je cilj blokiranje migranata na granici s Meksikom.

Američki predsjednik je naglasio da su napori da se zaustavi karavan migranata na putu prema SAD-u bili uspješni te je najavio da će “zid biti izgrađen”, prenosi Hina

Trump je finansiranje graničnog zida, što je bilo njegovo predizborno obećanje, proglasio najvažnijim pitanjem u sklopu postizanja dogovora u Kongresu o federalnoj potrošnji prije nego što 21. decebra istekne dvosedmični rok o privremenom finansiranju federalne vlade.

Trump traži od Kongresa da odobri pet milijardi dolara za izgradnju zida.

“Ako nam demokrate ne daju glasove kako bismo osigurali svoju zemlju, vojska će sagraditi preostale sekcije zida”, saopćio je Trump putem Twittera.

Izvor: Agencije