Trump ima 40, Obama 95 miliona pratilaca na Twitteru

S približno 40 miliona pratilaca prvi čovjek Sjedinjenih Američkih Država na vrhu je liste od gotovo 890 naloga svjetskih čelnika, kao što su šefovi država i vlada (Twitter)

Američki predsjednik Donald Trump postao je najpraćeniji svjetski čelnik na Twitteru, premašivši čak i papu Franju po broju pratilaca na popularnoj društvenoj mreži, saopćila je njujorška kompanija za odnose s javnošću i komunikacije Burson-Marsteller na osnovu podataka sa svoje liste svjetskih čelnika.

S približno 40 miliona pratilaca prvi čovjek Sjedinjenih Američkih Država izbio je na vrh liste od gotovo 890 naloga svjetskih čelnika, kao što su šefovi država i vlada.

Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve ima neznatno manji broj pratilaca na svim jezicima, navodi kompanija koja se bavi analizom “tviplomatije” – korištenja društvenih mreža za javnu diplomatiju, prenosi AP.

Botovi i uspavani nalozi

Šef digitalne službe u EMEA-i, podružnici kompanije Burson-Marsteller, Matthias Luefkens, koji je osnovao internetsku stranicu Twiplomacy, koja objavljuje podatke o digitalnim diplomatskim inicijativama, priznaje da su mnogi pratioci tzv. “botovi” ili je riječ o “uspavanim” nalozima.

Osim toga, na listi koju ova stranica prati ne nalazi se bivši predsjednik SAD-a Barack Obama, koji ima više od 95 miliona pratilaca, napominje američka agencija.

Trump često objavljuje vladinu politiku ili iznosi kontroverzne stavove baš posredstvom Twittera.

Luefkens je rekao da Trumpovi tvitovi pobuđuju mnoge “interakcije”, zaključivši da se njemu dopada to što ima toliko pratilaca na toj društvenoj mreži.

Izvor: Agencije