Trump imenovao dvije žene u svoj kabinet

Novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump objavio je imena još dvije kandidatkinje svog kabineta. Nikki Haley koja je kritizirala Trumpa tokom izborne kampanje, predložena je za ambasadoricu SAD-a u Ujedinjenim narodima.

Jedna od najvećih donatorica republikanske stranke, Betsey DeVos, bit će nova ministrica obrazovanja.

Danas SAD-a slavi Dan zahvalnosti, a Donald Trump je poslao prigodnu poruku pomirenja.

“Moja molitva je da danas, na Dan zahvalnosti, počnemo prevazilaziti podjele i odlučno krenemo naprijed kao jedinstvena zemlja, ojačana zajedničkim ciljem“, kazao je Trump.

Protivljenje sporazumu s Iranom

Nikki Haley, koja je predložena za ambasadoricu pri UN-u, nema diplomatskog iskustva, osim što je predvodila nekoliko vanjskotrgovinskih delegacija koje su nastojale privući strane investicije u Južnu Karolinu.

Protivila se nuklearnom sporazumu s Iranom, ali to je bio zvanični stav Republikanske partije. Porijeklom je iz Južne Azije. Njeni roditelji su bili imigranti iz Indije.

Tokom izbora se protivila i Trumpovom prijedlogu zabrane ulaska muslimanima u SAD. On ju je nazvao “sramotom za njenu državu”.

Haley je ipak podržala Trumpa, čiji izborni štab kaže da se Trump divi njenim vještinama pregovaranja.

Za privatizaciju obrazovanja

Trump je predložio i Betsey DeVos, koja će voditi Ministarstvo obrazovanja. DeVos zagovara privatizaciju obrazovanja, a njena porodica je prikupila milione dolara za republikance.

Priznaje da je novcem kupila politički utjecaj, što je protivno Trumpovom obećanju da će se boriti protiv utjecaja novca u politici.

Odabir dvije žene, od kojih je jedna južnoazijskog porijekla, dolazi u trenutku kada Trumpa dovode u vezu sa ekstremnom desnicom američke politike.

Institut za nacionalnu politiku, čiji su se članovi na nedavnom sastanku u Washingtonu pozdravljali nacističkim pozdravom, jedna je od brojnih samoproglašenih organizacija ekstremističke bjelačke alternativne desnice.

Raznolikost nove vlade

Steve Bannon je Trumpov strateški savjetnik, koji se hvali da je pomogao u izradi platforme Alternativne desnice.

General Mike Flynn je Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost. On je izjavio: “Islamizam je rak u tijelu 1,7 milijardi muslimana kojeg treba izrezati”.

S druge strane, Trumpov potpredsjednik Mike Pence je kritizirao majke koje rade, tvrdeći da time štete emotivnom razvoju djece.

U svakom slučaju, Trumpov tranzicijski tim se sada može pohvaliti raznolikošću nove vlade.

Izvor: Al Jazeera