Trump: Istraga FBI-a ‘najveći lov na vještice’ u historiji

'Nikad ranije nije imenovan specijalni savjetnik', napisao je Donald Trump (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump pobjesnio je zbog, kako je rekao “najvećeg lova na vještice” u političkoj historiji nakon imenovanja specijalnog savjetnika koji će istražiti povezanost njegove kampanje 2016. godine s Rusijom.

Nekoliko sati nakon objave blažeg službenog saopćenja u konsultaciji s pomoćnicima predsjednik je prešao na Twitter kako bi sebe predstavio kao nepravednu žrtvu ove istrage.

“Uprkos svim ilegalnim djelima koja su se dogodila za vrijeme kampanje Hillary Clinton i Obamine administracije, nikad nije imenovan specijalni savjetnik. Ovo je najveći lov na vještice na jednog političara u američkoj historiji”, napisao je Trump na Twitteru.

Predsjednički izbori

Bivši direktor Federalnog istražnog biroa Robert Mueller imenovan je za posebnog savjetnika u istrazi o “naporima Vlade Rusije da utječe na predsjedničke izbore 2016. godine i pitanjima povezanim s time”.

Trump je ranije izjavio da nijedan političar u historiji nije bio gore ni nepravednije tretiran od njega.

Obraćajući se diplomcima Akademije Obalne straže SAD-a, Trump je rekao da, iako stvari nisu uvijek fer, “morate pognuti glavu i boriti se, boriti, boriti”.

Kako navode neki američki mediji, to predstavlja aluziju na “opsadu” pod kojom se našla Bijela kuća zbog pitanja o navodnom Trumpovom zahtjevu da bivši direktor FBI-a James Comey prekine istragu o njegovom bivšem savjetniku za nacionalnu sigurnost Michaelu Flynnu.

Izvor: Agencije