Trump: Iza hakiranja stoji Rusija, ali i drugi

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da će njegova administracija biti najveći tvorac radnih mjesta koji je ikada viđen.

“Otvarat ćemo radna mjesta. Bit ću najveći tvorac radnih mjesta koga je Bog ikada stvorio. I zaista to mislim”, rekao je on na prvoj konferenciji za novinare otkad je pobijedio na predsjedničkim izborima u SAD-u, prenose agencije.

Govorio je i o navodnim kompromitirajućim dokumentima o povezanosti Rusije i Trumpa, kao i o umiješanosti Moskve u posljednje američke predsjedničke izbore, napominjući kako iza hakiranja stoji Rusija, ali i drugi pojedinci i zemlje, prenosi Anadolija.

‘Ako se Putinu dopada Trump…’

“Kada smo kod teme hakiranja… Mislim da iza toga stoji Rusija. Ali, u tome su učestvovali i drugi pojedinci i zemlje. Imamo 22 miliona imena, bila je tu i Kina. Mnogi nas hakiraju. Okupili smo tim najvećih stručnjaka, koji će sve to spriječiti”, rekao je Trump.

Trump je izjavio da bi, ako bi se dobro slagao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, to bila “prednost, a ne hendikep”, ali je priznao da nije zagarantirano da će njih dvojica biti saveznici.

“Ako se Putinu dopada Trump, to smatram prednošću, a ne hendikepom, s obzirom na to da imamo užasne odnose s Rusijom”, rekao je Trump.

Izgradnja zida na granici s Meksikom

Poručio je i da će provesti plan o izgradnji zida na granici s Meksikom nakon što preuzme predsjedničku dužnost, istakavši da će Meksiko nadoknaditi SAD-u troškove izgradnje zida.

“Mogao bih čekati godinu i po dok ne završimo pregovore s Meksikom, koje ćemo početi odmah nakon što preuzmemo dužnost, ali ne želim čekati.”

Dodao je i da će SAD početi graditi zid, a da će Meksiko “u nekom obliku, a ima mnogo različitih oblika, nadoknaditi troškove izgradnje zida”.

“To će se dogoditi. Bilo kroz porez, bilo kroz isplatu”, poručio je.

Nakon izbora 8. novembra Trump se oglašavao isključivo na skupovima podrške i svom Twitter-profilu.

Takvo ponašanje naišlo je na neodobravanje američkih medija.

Konferencija u srijedu održana je u isto vrijeme kada i senatska saslušanja o Trumpovim imenovanjima na najviše političke pozicije u SAD-u.

‘Ogromna mrlja na medijima’

Trump je rekao da je razlog dugog perioda neobraćanja medijima činjenica da su mnogi od njih plasirali lažne informacije o njemu.

On nije dozvolio novinaru CNN-a da postavi pitanje: “Neću ti dozvoliti da pitaš. Vi pravite lažne vijesti.”

Odbacio je i posljednje navode vezane za Rusiju.

“Ali, želim i moram zahvaliti mnogim novinskim organizacijama ovdje zato što su detaljno pogledale onu glupost koju su pustile – možda, ko zna, ali možda – obavještajne agencije. To bi bila ogromna mrlja na njihov rad kada bi to bilo tačno, jer takvo nešto nikad nije trebalo biti napisano. Nije smjela postojati, niti je smjela biti objavljena. Ali, želim zahvaliti nekim medijima, od kojih me neki nisu lijepo tretirali prethodnih godina, ali koji su se sada snažno suprotstavili tim lažnim vijestima”, istakao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije