Trump izazvao prezir i prkos sportista

Širom američke lige najmanje 100 igrača u nedjelju je kleknulo pognute glave tokom sviranja himne (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je da spor s igračima američke Nacionalne nogometne lige (NFL), koji ne žele stajati tokom intoniranja američke himne kako bi na taj način skrenuli pažnju na socijalnu nepravdu, “nema nikakve veze s rasnim pitanjem nego s poštovanjem zemlje”.

Trump je to izjavio nakon što su igrači najpopularnijeg sporta u SAD-u zauzeli prkosni stav, u najvećem takvom protestu otkad je bivši igrač Colin Kaepernick počeo s tom vrstom demonstracija 2016. zbog ubistva Afroamerikanca, prenosi AFP.

Američki predsjednik izazvao je mnogobrojne kritike nakon što je u petak iznio komentar u kojem je igrače NFL-a koji su odlučili klečati tokom intoniranja himne nazvao “k…inim sinovima kojima bi trebalo dati otkaz”.

Trump je pozvao navijače da bojkotuju NFL sve dok se protesti nastavljaju, zatraživši od vlasnika tima da “otpusti ili suspenduje” igrače koji kleče dok se intonira himna, prenosi Tanjug.

Prije nego što se ukrcao u predsjednički avion u New Jerseyju za Washington, Trump je odbio ponoviti komentare koje je prethodno objavio na Twitteru, ali je rekao da protestima igrači NFL-a “pokazuju prezir prema svojoj zemlji i zastavi”, dodavši da bi “vlasnici trebali nešto uraditi u vezi s time”.

“Kad kleknete i ne poštujete američku zastavu ili himnu, to ne nailazi na poštovanje. To nema nikakve veze s rasom ni s bilo čim drugim. To ima veze s poštovanjem prema našoj zemlji i zastavi”, istakao je Trump uoči povratka u Washington.

Solidarnost širom Amerike

Nedugo nakon Trumpovih komentara na Twitteru deseci igrača kleknuli su tokom izvođenja američke himne na utakmici NFL-a koja se igrala na londonskom Wembleyju između Jacksonville Jaguarsa i Baltimore Ravensa. Kod oba tima igrači su stajali držeći se za ruke, zajedno s trenerima i osobljem, a pridružio im se i vlasnik Jaguarsa Shakid Khan, američki državljanin rođen u Pakistanu, koji je i vlasnik londonskog Fulhama.

Slične scene ponovile su se širom Amerike, navodi agencija Hina.

Po uzoru na sportiste, i slavni pjevač Stevie Wonder kleknuo je u subotu navečer na pozornici na koncertu u New Yorku.

“Večeras klečim za Ameriku”, rekao je Wonder, kome je pomogao sin Kwame. “Klečim na oba koljena za našu planetu, našu budućnost, naše vođe i cijeli svijet”, dodao je.

Trump je izazvao dodatni bijes sportista kad je u subotu izjavio da prvaci NBA lige, Golden State Warriorsi, više nisu dobrodošli u Bijelu kuću nakon što su glavne zvijezde tima iskazale nespremnost da se sretnu s njim.

Izvor: Agencije