Trump: Izbori će biti namješteni

U prvim sprovedenim anketama nakon okončanja partijskih konvencija Hillary Clinton vodi ispred Donalda Trumpa u utrci za predsjednika SAD-a.

Rezultati anketa prednost daju Clinton koju podržava 52 posto glasača, dok bi za Donalda Trumpa glasalo 43 posto onih koji bi izašli na izbore.

Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump izrazio je bojazan da će izbori biti namješteni.

Svoju bojazan potkrepljuje sumnjom da su demokrate namjestile njihov sistem izbora za predsjedničkog kandidata kako bi Hillary Clinton pobijedila Bernieja Sandersa.

Prethodno je Trump izjavio da je “Hillary Clinton đavo”, a u tom kontekstu spomenuo je i Sandersa.

„Sanders je napravio dogovor s đavolom! Hillary je đavo. To je istina,“ rekao je nimalo korektni Trump.

Clinton nije željela komentarisati ovu izjavu.

Buffett oštro kritikovao Trumpa

Waren Buffett, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, uključio se u kampanju i na skupu Hillary Clinton izazvao Trumpa, pozivajući ga da zajedno objave svoje poreske prijave.

„Mnogo više ćete doznati o Donaldu Trumpu ako obznani svoje prijave poreza. Zbog toga mu dajem ponudu, za koju se nadam da je neće odbiti. Ja ću donijeti svoju poresku prijavu, neka on donese svoju! Susret na bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme”, jasan je bio Buffett.

Trump je i dalje izložen osudama, ali i ogorčenosti velikog dijela američke zajednice, koju je izazvao rugajući se majci poginulog američkoga vojnika muslimana.

Takvo njegovo ponašanje Buffett je otro kritikovao smatrajući Trumpove izjave neprimjerenim.

„Nijedan član porodice Buffett nije otišao u Irak ili Afganistan. Nijedan član porodice Trump nije otišao u Irak ili Afganistan. Naše porodice nisu ništa žrtvovale. I kako možete tako govoriti o roditeljima koji su izgubili sina. Kada sam to čuo, nisam mogao vjerovati vlastitim ušima. Pitam Donalda Trumpa – Imate li imalo dostojanstva“, dodao je Buffett.

Roditelji poginulog vojnika Humayuna Khana ranije su kazali da Trump ne poštuje manjine, žene, sudije, čak ni vlastito stranačko vodstvo, te da se zalaže za gradnju zidova i istjerivanje imigranata iz SAD-a.

Penceova opravdanja

Osudi su se pridružili i roditelji drugih vojnika, pa je Mike Pence, Trumpov kandidat za potpredsjednika, bio prinuđen da odgovara na neprijatna pitanja.

Među onima koji su nezadovoljni Trumpovim javnim istupima je i Catherine, majka američkog vojnika koja želi znati da li su Trumpovi sinovi služili u američkoj vojsci.

„Ja sam majka američkog vojnika, koji je trenutno u službi američke avijacije. Trump neprestano iskazuje nepoštovanje prema našoj vojsci, ratnim veteranima, a njegovo nepoštovanje roditelja poginulog vojnika je jedan od tih primjera. Trumpa treba pogledati u oči i pitati – je li njegov sin u vojsci?! Do kada ćemo tolerisati njegovo nepoštovanje?“

Republikanski kandidat za mjesto potpredsjednika SAD-a Mike Pence pravdao je Trumpove izjave o učešću kapetana Khana u američkim oružanim snagama.

“Narode, to je ono kako sloboda izgleda i kako sloboda zvuči. Uredu? Znam da je o ovom bilo mnogo govora u vijestima. I iskreno, kapetan Khan je američki heroj. I stalo nam je do njegove porodice i do svih porodica u ovoj zemlji. I da vam još nešto kažem – provodeći vrijeme s gospodinom Trumpom nikad nisam vidio da je neko toliko posvećen Oružanim snagama ove zemlje i veteranima. Donald Trump podržava naše vojnike kao nijedan drugi lider“, dodao je Pence.

Izbori u SAD bit će održani 8. novembra.

Izvor: Al Jazeera