Trump jednim, vojska drugim smjerom

U trenutku Trumpove prijetnje flota se udaljavala od S. Koreje prolazeći kroz Sundski moreuz u Indijski ocean (EPA)

Kada je američki predsjednik Donald Trump ranije ove sedmice prijetio da je uputio “armadu” kao upozorenje Sjevernoj Koreji, skupina vojnih brodova vođena nosačem aviona bila je još daleko od Korejskog poluotoka i u međuvremenu je nastavila ploviti – suprotnim smjerom.

Tokom vikenda, dok je Sjeverna Koreja pokazivala nove rakete na paradi i provodila neuspješne testove, bila je još dalje od Korejskog poluotoka nego u trenutku Trumpove prijetnje, prolazeći kroz Sundski moreuz u Indijski ocean.

Američka komanda za Tihi okean objasnila je da je skupina prvo trebala dovršiti vježbe s Australijom koje su skraćene, ali da sada kreće na zapadni Pacifik kako je naređeno.

Zbunjujuće ponašanje ljudi iz administracije

Zbunjujući slučaj izazvao je reakcije stručnjaka za korejsku krizu koji postavljaju pitanje potkopava li to vjerodostojnost Trumpove administracije u trenutku dok američka retorika o razvoju sjevernokorejskog nuklearnog programa izaziva zabrinutost zbog mogućeg sukoba.

“Ukoliko prijetite, a vaša prijetnja nije vjerodostojna to će jedino potkopati vašu politiku prema njima. A to bi bio logični zaključak na temelju onoga što se upravo dogodilo”, kaže stručnjak za Sjevernu Koreju Joel Wit iz promatračke skupine “Sjever 38” sa sveučilišta Johns Hopkins.

Američka komanda u saopštenju 10. aprila objavila je da je admiral Harry Harris, komandant flote na Tihom okeanu, poslao napadačku skupinu Carl Vinson “prema sjeveru u zapadni Pacifik”.

Svjetski mediji prenijeli su da će brodovi na odredište stići za sedmicu dana, a mornarica je objavila da iz sigurnosnih razloga ne objavljuje buduće lokacije nosača aviona.

Ministar obrane Jim Mattis u međuvremenu relativizirao je upućivanje nosača aviona kazavši da “ne postoji specifični zahtjev ili posebni razlog zbog kojeg ga šaljemo gore”. On je netačno kazao da je nosač povučen iz vježbe s Australijom.  Pentagon je nakon toga objavio da nosač neće pristati u australsku luku Fremantle, ali ne i da je vježba otkazana.

Pencov poziv Kini i poruka Japanu

Američki potpredsjednik Mike Pence kazao je da će Washington surađivati sa saveznicima i Kinom kako bi se Sjevernu Koreju ekonomskim i diplomatskim putem prisililo na pomake i dodao je da će Amerika na svaki napad “odgovoriti silovito”.

Pence je u Tokio stigao u utorak iz Južne Koreje i potvrdio je japanskim dužnosnicima da je SAD predan ograničavanju sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Govoreći na nosaču aviona USS Ronald Reagan koji je trenutno na održavanju u luci Jokosuka Pence je rekao da su američke namjere u svjetlu prijetnji koje predstavlja Sjeverna Koreja nepokolebljive.

“Oni koji bi provjeravali našu odlučnost i spremnost moraju znati da ćemo poraziti svakog napadača i nadjačati svako korištenje konvencionalnog ili nuklearnog oružja silovitim i učinkovitim američkim odgovorom”, rekao je Pence ponavljajući da su na stolu sve opcije protiv Pjongjanga.

SAD će štiti slobodu plovidbe

Pence je rekao da je razgovarao s američkim predsjednikom i da će do 2020. oko 60 posto američke vojne flote biti u toj regiji i da će uloga Japana rasti.

Pence je kazao i da će SAD štititi slobodu plovidbe i leta na području Južnog Kineskog mora u kojem Peking polaže pravo zajedno s još nekoliko istočnoazijskih zemalja na ista područja.

Pence iz Japana u danas odlazi za Indoneziju.

Izvor: Agencije