Trump: Kim Jong-un je luđak koji ubija svoj narod

Kim Jong-un je nazvao Trumpa 'poremećenim', a njegove izjave 'najžešćom objavom rata u historiji' (AP)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un je luđak koji ubija svoj narod i bit će stavljen na ispit na kakvom dosad nije bio, izjavio je u petak američki predsjednik Donald Trump.

“Kim Jong-un iz Sjeverne Koreje, koji je očito luđak koji ne preza izgladnjivati ili ubijati svoje građane, bit će stavljen na ispit na kakvom dosad nije bio”, napisao je Trump na Twitteru dan nakon što je objavio uvođenje dodatnih sankcija Pjongjangu.

Nešto ranije Kim je izjavio da će njegova država razmotriti “najviši nivo tvrdih protivmjera u historiji” protiv SAD-a, reagujući na prijetnju Trumpa da će “potpuno uništiti” Sjevernu Koreju.

Nuklearni program ‘ispravan put’

Kim je Trumpa nazvao “poremećenim”, a njegove izjave “najžešćom objavom rata u historiji”, prenosi agencija Reuters.

Dodao je da Trumpov govor u Ujedinjenim nacijama potvrđuje da je nuklearni program Pjongjanga bio “ispravan put”.

“Kao čovjek koji predstavlja Demokratsku Narodnu Republiku Koreju i u ime dostojanstva i časti moje države i naroda, kao i u vlastito ime, učinit ću da čovjek koji ima svojstvo vrhovnog komandanta u SAD-u skupo plati za svoj govor”, rekao je Kim, koristeći zvanični naziv Sjeverne Koreje.

Tillerson: ‘Kim na testu’

Američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je danas da se sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un “stavlja na test” najjačim sankcijama koje su ikad uveli SAD i međunarodna zajednica. Tillerson nije rekao kakav bi bio odgovor SAD-a ako bi Kimova vlada testirala hidrogensku bombu u Tihom okeanu, navodi AP.

On je rekao da bi to bila odluka predsjednika SAD-a, ali je dodao da sve vojne opcije ostaju na stolu. Tillerson je rekao kako Trumpova prijetnja da će potpuno uništiti Sjevernu Koreju pokazuje da predsjednik “veoma ozbiljno” shvata svoju odgovornost da zaštiti Amerikance. 

Tillerson je rekao da se američki diplomatski napori nastavljaju bez smanjivanja truda na tome da se Kimova vlada dovede za pregovarački sto. Dodao je da SAD nastavlja vršiti pritisak na Rusiju i Kinu da urade više kako bi izvršile ekonomski pritisak na Pjongjang.

Izvor: Agencije