Trump: Kina i Rusija potkopavaju američku sigurnost

Izdvajanje Kine i Rusije kao 'revizionističkih sila' odraz je zamora američke administracije tim zemljama (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump smatra da su Kina i Rusija konkurenti koji žele osporiti američku vlast i potkopati američku sigurnost i prosperitet, navodi se u strategiji nacionalne sigurnosti, koju će predstaviti u ponedjeljak.

“Oni su odlučni da privrede budu manje slobodne i manje pravedne, da jačaju svoje vojske i kontrolišu informacije i podatke radi opresije nad svojim društvima i širenja svog utjecaja”, navodi se u dijelovima strategije koju je objavila Bijela kuća.

Strategija, rezultat višemjesečnog planiranja američkog predsjednika i njegovih savjetnika, ne navodi klimatske promjene kao prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti, kao što je učinio predsjednik Barack Obama 2016, kazali su Trumpovi savjetnici.

“SAD će nastaviti unapređivati pristup koji balansira energetsku sigurnost, privredni razvoj i zaštitu okoliša”, navodi se u dokumentu.

Strategija je odraz Trumpovog načela “Amerika na prvom mjestu”, koje je fokusirano na zaštitu Sjedinjenih Američkih Država i njihovih granica, jačanje američke vojske, projiciranje snage u inozemstvu i provedbu trgovinskih politika koje su povoljnije za SAD.

Revizionističke sile

Izdvajanje Kine i Rusije kao “revizionističkih sila”, odnosno onih koje nisu zadovoljne aktuelnim svjetskim poretkom i žele ga promijeniti odraz je zamora američke administracije njima uprkos tome što Trump želi izgraditi snažne odnose s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je novinarima da Rusija i Kina pokušavaju revidirati globalni status quo – Rusija u Evropi vojnim intervencijama u Ukrajini i Gruziji, a Kina u Aziji agresivnim ponašanjem na Južnokineskom moru.

Strategija obećava zaštitu ključne američke infrastrukture od kibernetičkih napada i “progon zlonamjernih kibernetičkih aktera”. I Kinu i Rusiju često se optužuje za kibernetičke napade na američke mete, što te zemlje odbacuju.

U dokumentu se također navodi da Washington zbog konkurencije Kine i Rusije mora preispitati svoje politike koje se temelje na pretpostavci da će saradnja sa suparnicima i njihovo uključivanje u međunarodne institucije “pretvoriti njih u benigne aktere i pouzdane partnere”.

“U većini slučajeva, ta premisa pokazala se pogrešnom”, navodi se u dokumentu.

Strategija također navodi Sjevernu Koreju, Iran i pripadnike oružanih grupa kao prijetnje američkim interesima, a Pjongjang optužuje i da, osim nuklearnog, želi izazvati i sukob hemijskim i biološkim oružjem.

Izvor: Agencije