Trump: Kina uhvaćena na djelu u prodaji nafte S. Koreji

An oil tanker ship seen in Kyaukphyu river near Made island outside Kyaukphyu
Kina u novembru nije izvozila naftu i naftne derivate u Sjevernu Koreju, pokazali su podaci kineske carine objavljeni prije dva dana (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je veoma razočaran što Kina dozvoljava da Sjeverna Koreja dolazi do nafte, upozorivši da bi takvi potezi spriječili “prijateljsko rješenje” za krizu nastalu zbog nuklearnog programa Pjongjanga, dok Kina tvrdi da Sjevernoj Koreji nije prodavala naftu.

“Uhvaćeni na djelu – veoma sam razočaran što Kina dopušta da nafta ulazi u Sjevernu Koreju. Nikad neće biti prijateljskog rješenja za sjevernokorejski problem ako se ovo nastavi događati”, napisao je Trump na Twitteru, prenosi Tanjug.

Kina je, međutim, ranije saopćila da kineski brodovi nisu prekršili sankcije prodajom nafte Sjevernoj Koreji, a to je poručila nakon što je jedan južnokorejski list naveo da su kineski i sjevernokorejski brodovi na moru nezakonito presipali naftu, prenosi Reuters.

Obustava izvoza

Kina u novembru nije izvozila naftu i naftne derivate u Sjevernu Koreju, pokazali su podaci kineske carine objavljeni prije dva dana, čime je, kako ocjenjuje britanska agencija, očito nadmašila zahtjeve sankcija koje su ranije ove godine uveli Ujedinjeni narodi s ciljem da se ograniče isporuke nafte toj izoliranoj zemlji.

Peking u novembru također nije uvozio rudu željeza, ugalj ili olovo iz Sjeverne Koreje, drugi mjesec od uvođenja novih trgovinskih sankcija UN-a.

Kina, koja je glavni izvor goriva za Sjevernu Koreju, prošlog mjeseca nije izvozila ni benzin, mlazno gorivo, dizel ili lož-ulje izoliranom susjedu, pokazali su podaci kineske Opće uprave carina.

Prošle sedmice Vijeće sigurnosti UN-a uvelo je nova ograničenja u trgovini sa Sjevernom Korejom, uključujući ograničenje isporuka naftnih proizvoda toj zemlji na samo 500.000 barela godišnje, podsjeća Reuters i dodaje da je potez Pekinga da potpuno “zavrne slavine” rijetkost.

Izvor: Agencije