Trump krije podatke o gostima Bijele kuće

Zapisnici detaljno pokazuju ko ima pristup predsjedniku i njegovim saradnicima (Reuters)

Trumpova administracija neće objaviti zapisnike o službenim posjetiteljima Bijele kuće, potvrdio je predsjednikov ured, što je zaokret u odnosu na praksu za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Direktor za odnose s javnošću Bijele kuće Michael Dubke izjavio je da su “ozbiljni rizici za nacionalnu sigurnost i potreba za privatnošću stotina hiljada gostiju godišnje” razlog zašto će ti zapisnici biti tajni.

Zapisnici detaljno pokazuju ko ima pristup predsjedniku i njegovim saradnicima. Iz njih se može vidjeti ko lobira u Bijeloj kući i ko ima uticaja na administraciju.

Odluka da će zapisnici ubuduće biti tajni izazvala je kritike nevladinih organizacija.

Traži se pristup podacima

“Izabrani zvaničnici rade za narod i zaslužujemo da vlada radi transparentno”, rekao je Faiz Shakir, politički direktor Američkog saveza za građanske slobode. “Jedini razumni zaključak je da Trumpova administracija ima puno toga što želi sakriti”, dodao je.

Za vrijeme Obamine administracije, konzervativne nevladine organizacije tužile su tajnu službu, koja čuva te podatke, u pokušaju da ih se objavi.

Nakon što je dužnost preuzeo Trump, jedna liberalna organizacija preuzela je tu bitku, podnijevši u ponedjeljak tužbu u kojoj traži pristup tim podacima.

Demokrati u Kongresu također su podnijeli prijedlog zakona kojim žele prisiliti administraciju da objavi podatke o posjetiteljima Mar-a-Lagu, predsjedničkom posjedu u Palm Beachu, gdje Trump provodi većinu vikenda otkako je preuzeo dužnost. Zakon vjerovatno neće proći jer republikanci kontroliraju Kongres.

Izvor: Agencije