Trump: Mattis će ostati na dužnosti iako mi se rugao

Čelnik Pentagona je rekao da se nikad nije rugao predsjedniku (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je da će ministar obrane James Mattis ostati na svojoj dužnosti, dan nakon što je objavljeno da mu se Mattis navodno rugao, javlja Reuters.

Na novinarsko pitanje razmišlja li o otpuštanju Mattisa, Trump je rekao: “On će ostati. Vrlo smo zadovoljni s njime. Postigli smo mnoge pobjede”.

U knjizi istraživačkog novinara Boba Woodwarda Strah: Trump u Bijeloj kući objavljeno je da je Mattis svojim suradnicima rekao da se Trump ponaša kao “učenik petog ili šestog razreda”.

Čelnik Pentagona nije izrijekom osporio te navode, ali je rekao da se nikad nije “rugao” predsjedniku.

Ubistvo Assada ‘nikad nije bila opcija’

Trump je također rekao da sa čelnikom Pentagona nikad nije razgovarao o eventualnom ubojstvu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, suprotno onome što piše Woodward u svojoj knjizi.

“O tome nikad nismo razgovarali (…) To nikad nije bilo opcija”, rekao je Trump odgovarajući na pitanje o tom dijelu knjige koju je nazvao “čistom izmišljotinom”.

U knjizi Woodward prepričava događaj koji se navodno zbio nakon kemijskog napada u travnju 2017. godine, a koji se pripisuje Assadovom režimu.

Po riječima novinara koji se proslavio kada je zajedno s Carlom Bernsteinom otkrio aferu Watergate, Trump je nazvao Mattisa i otvoreno mu rekao da želi ubiti sirijskog predsjednika. Mattis je prekinuo telefonski razgovor, okrenuo se suradniku i rekao: “Ništa od toga nećemo napraviti. Bit ćemo puno odmjereniji”.

Možda se sretne s Rouhanijem

Trump nije odbio mogućnost susreta s iranskim kolegom Hassanom Rouhanijem na marginama UN-ove Opće skupštine u New Yorku krajem rujna te je upozorio da “pomno” prati razvoj događaja u Siriji.

“Moguće je, sve je moguće. Vidjet ćemo što će se biti s Iranom. Žele li razgovarati? To ovisi o njima, ne o meni”, kratko je rekao Trump odgovarajući u Ovalnom uredu na pitanje o mogućnosti susreta s iranskim predsjednikom.

Trump je u svibnju objavio da se Sjedinjene Američke Države povlače iz nuklearnog ugovora koji su 2015. potpisali Teheran i velesile.

“Iran je u sasvim drukčijem položaju nego u vrijeme kad sam stupio na dužnost. Iran je u teškoćama i sada vodi brigu kako preživjeti”, dodao je.

Američki predsjednik će 26. rujna na UN-ovoj godišnjoj Općoj skupštini voditi sigurnosnu sjednicu o Iranu sa ciljem da rasvijetli njegovu “destabilizacijsku” djelatnost u svijetu.

Kad je u pitanju razvoj događaja u Siriji, gdje se sve češće čuju upozorenja protiv ofenzive režima na Idlib, posljednje veliko uporište pobunjenika, Trump je istaknuo da “svijet gleda i SAD gleda”, te dodao da “pomno to prati”.

“Dogodi li se pokolj, svijet će biti jako, jako ljutit i SAD će isto biti jako ljutit”, dodao je.

Izvor: Agencije