Trump: Moguć ‘veliki sukob’ sa Sjevernom Korejom

'Na kraju, demokratski sistem koji je omogućio Trumpu da postane predsjednik ima mogućnost opozvati ga,' piše autor (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je moguć veliki sukob sa Sjevernom Korejom zbog njenog nuklearnog i raketnog programa, no rekao je da preferira diplomatsko rješenje spora.

“Postoji mogućnost da dođe do velikog, velikog sukoba sa Sjevernom Korejom. Apsolutno”, rekao je Trump Reutersu u intervjuu uoči svog 100. dana u predsjedničkoj fotelji.

Ipak, dodao je da želi mirno riješiti krizu koja je opterećivala više američkih predsjednika te da je put kojim su on i njegova administracija krenuli priprema niza novih ekonomskih sankcija, ali da vojna opcija nije isključena.

“Voljeli bismo stvar riješiti diplomatski, ali to je vrlo teško”, rekao je Trump, prenosi Hina.

Istaknuo je da bi Južna Koreja trebala platiti trošak američkog sistema protivraketne odbrane THAAD , koji je procijenio na milijardu dolara.

Svjetski izazov

Ocijenio je da je Sjeverna Koreja najveći svjetski izazov i pohvalio kineskog predsjednika Xi Jinpinga za pomoć u pokušaju utjecaja na Pjongjang.

“Vjerujem da se jako trudi, sigurno ne želi vidjeti previranja i smrt. On to ne želi vidjeti, dobar je čovjek, vrlo dobar i vrlo ga dobro poznajem. On voli Kinu i Kineze. Znam da bi volio biti u stanju učiniti nešto, ali možda je moguće da on to ne može”, rekao je Trump.

Trump je dao intervju dan nakon što su on i njegovi savjetnici za nacionalnu sigurnost izvijestili američke zastupnike o sjevernokorejskoj prijetnji, a dan prije nego što će državni sekretar Rex Tillerson pritisnuti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija po pitanju sankcija koje bi dodatno izolirale Pjongjang zbog njegovog nuklearnog i raketnog programa.

Trumpova administracija u srijedu je proglasila Sjevernu Koreju akutnom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti i prioritetom vanjske politike.

Američki predsjednik kazao je da je usredotočen na ekonomske i diplomatske pritiske, uključujući kinesku saradnju i utjecaj na Pjongjang.

Sporazum sa Seulom

Upitan smatra li sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una razumnim, rekao je da polazi od pretpostavke da on to jest, primijetivši da je Kim preuzeo vlast u ranoj dobi te da ima tek 27 godina i da je to dob u kojoj nije lako vladati.

Rekao je da namjerava pregovarati ili prekinuti američki sporazum o slobodnoj trgovini s Južnom Korejom zbog visokog trgovinskog deficita sa Seulom.

Izjavio je da razmišlja o odgodi putovanja u Izrael, Saudijsku Arabiju i Evropu sljedećeg mjeseca, ističući kako želi da se uspostavi izraelsko-palestinski mir.

Komentirajući sporove u vezi s Tajvanom, kazao je da je uspostavio vrlo dobar lični odnos s kineskim predsjednikom Xijem te da zaista misli da on čini sve što je u njegovoj moći kako bi mu pomogao u sporu sa Sjevernom Korejom, pa ne bi želio odmah izazvati poteškoće.

Izvor: Agencije