Trump na debati osudio Bushov rat u Iraku

U Sjedinjenim Američkim Državam je  održana dosad najžustrija debata kandidata za nominaciju Republikanske stranke na izborima za predsednika SAD-a, koju su obilježile međusobne uvrede Donalda Trampa, Jeba Busha i Teda Cruza.

Trump je u debatu na kanalu CBS ušao sa vjetrom u leđa zahvaljujući nedavnoj pobjedi u New Hampshieru i vodstvu prema anketama u Južnoj Karolini.

Ali, umjesto da nastupi smireno, on je odgovarao na svaki komentar, upadao protivnicima u riječ i nazivao ih lažovima u često emotivnim ispadima koji bi mogli da postave pitanje da li on ima temperament za Bijelu kuću, navodi Reuters.

Najžešće verbalne napade upućivao je na račun Busha i njegovog brata, bivšeg predsjednika Georgea Busha, koji imaju brojne poštovaoce u republikanskom establišmentu.

Napad na Busha zbog Iraka

Rusija, rekao je Bush, ne napada pripadnike Islamske države Irak i Levant, već pomaže sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu. Trump je potom napao Bushovog brata zbog rata u Iraku 2003. odnosno tvrdnji da Bagdad posjeduje oružje za masovno uništavanje koje su se kasnije ispostavile kao pogrešne.

“Velika, ogromna greška”, rekao je Trump primjetivši da su se napadi 11. septembra dogodili tokom Bushovog mandata.

“Geogre Bush je napravio grešku. Svi pravimo greške. Ali ova je bila strašna… Lagali su! Rekli su da ima oružja za masovno uništavanje, a nije ga bilo “, istakao je Trump.

Mnogi u publici su izviždali Trumpa, a on ih je nazvao lobistima bivšeg guvernera Floride.

Bush koji se ranije povijao pod Trumpovim napadima, ovog puta mu je odgovorio.

“Dosta mi je njegovih napada na moju porodicu”, kazao je on.

On je rekao da je njegov otac najveći čovjek koga poznaje i dodao da dok je Donald Trump pravio reality show, da je njegov brat pravio sigurnosni aparat.

 “Ja sam ponosan na to”, rekao je on.

Teško je ocijeniti ko je iz debate pune uvreda izašao kao pobjednik, navodi Reuters.

Trumpov borbeni stil obiljležio je veći period kampanje, ali posljednjih dana obećao je da će zauzeti umjereniji, pozitivan pristup.

To se vidjelo samo u izjavi povodom smrti sudije Vrhovnog suda Antonina Scalija da bi potom brzo planuo kada je Bush kritikovao posljednje njegove izjave o ulozi Rusije u Siriji.

Sukob Trumpa i Cruza

Bush je izazvao reakciju Trumpa i kada je rekao da bi republikanski kandidat trebalo da bude neko ko se ne hvali da je, na primjer, bankrotirao četiri puta.

Na to je Tramp odgovorio da je to još jedna laž.

“Nikad nisam bankrotirao”, naveo je on.

Trump se sukobio i sa Cruzom koji mu je u jednom momentu rekao, “Donalde, odrasli ne prekidaju jedni druge”.

Sa druge strane Cruz i senator Marko Rubio također su razmijenjivali optužbe naročito po pitanju ilegalne imigracije.

Jedino je guverner Ohija John Casic pozivao kolege da se smire.

“Ovakvi napadi, neki od njih su lični. Mislim da smo na putu da izgubimo izbore od Hillary Clinton”, upozorio je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije