Trump na Twitteru: Dvostruki standardi za napade ISIL-a i desničara

'Ne smijemo dozvoliti ISIL-u da se vrati ili uđe u našu zemlju nakon što smo ga porazili na Bliskom istoku i svugdje drugo', poručio je Trump (EPA)

Napad automobilom u New Yorku izazvao je snažnu reakciju američkog predsjednika Donalada Trumpa, koji je napadača nazvao “veoma bolesnim i poremećenim” i obećao da će pojačati provjeru osoba koje ulaze u Sjedinjene Američke Države.

Najmanje osmero ljudi je ubijeno, a 11 povrijeđeno kasno u utorak kad se vozač iznajmljenog kamioneta zabio u bicikliste i pješake u New Yorku prije nego što su ga policajci ranili.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio osudio je napad kao “kukavički”, a istražitelji su napad nazvali “terorističkim incidentom”.

Lokalni mediji, citirajući policijske izvore, izvijestili su da je napadač, koji je imenovan kao Sayfullo Habibullaevic Saipov, ostavio poruku u automobilu u kojoj je napisao da se zaklinje na vjernost grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Ne smijemo dozvoliti ISIL-u da se vrati ili uđe u našu zemlju nakon što smo ga porazili na Bliskom istoku i svugdje drugo. Dosta!”, napisao je američki predsjednik na Twitteru, dodavši kasnije: “Upravo sam naredio Domovinskoj sigurnosti da pojača već strogi program provjera. Fino je biti politički korektan, ali ne za ovo!”

 

“U New Yorku, čini se da je došlo do još jednog napada veoma bolesne i poremećene osobe. Snage reda i zakona pažljivo prate ovo. NE U SAD-u!”, napisao je Trump na Twitteru.

Trumpova reakcija u skladu je s njegovim odgovorima na druge napade gdje su napadači povezani s ISIL-om.

Nakon bombaškog napada u podzemnoj željeznici u Londonu u septembru Trump je bijesno osumnjičenog nazvao “bolesnim i ludim”.

Američki predsjednik na sličan je način bio ogorčen nakon smrtonosnog napada nožem u britanskoj prijestonici u junu, iskazavši ljutnju na odgovor gradonačelnika Londona Sadiqa Khana na ta ubistva.

“Najmanje sedam mrtvih i 48 ranjenih u terorističkom napadu, a gradonačelnik Londona kaže da ‘nema razloga za uzbunu'”, napisao je Trump na Twitteru.

Slična reakcija uslijedila je nakon napada u Barceloni i Parizu.

U svim tim slučajevima napadači su iskazali simpatije prema ISIL-u ili se smatralo da su bili povezani s tom oružanom grupom.

Nakon oružanog napada na policajce u Parizu u aprilu američki predsjednik napisao je: “Narod Francuske neće još dugo trpjeti ovo.”

“Još jedan teroristički napad u Parizu. Narod Francuske neće još dugo trpjeti ovo. Imat će veliki učinak na predsjedničke izbore!”, napisao je on na Twitteru.

Raniji napad u muzeju Louvre u Parizu izazvao je reakciju”: OPAMETI SE, SAD!”

Trumpove reakcije na napade koje su počinili ekstremni desničari, međutim, imaju sasvim drugačiji ton, a ponekad ne izazivaju nikakvu reakciju.

Kad se bijeli supremacist James Alex Fields Jr. automobilom zabio u grupu demonstranata koji su protestovali protiv rasizma, pri čemu je ubio jednu, a ranio 19 osoba, Trump je napisao: “Saučešće porodici mlade žene ubijene danas i najbolje želje svim povrijeđenim u Charlottesvilleu u Virginiji. Tako tužno!”

Izostala je svaka osuda napadača ili njegove ideologije, a američki predsjednik nije uputio nijedan poziv da se posveti pažnja rastu pokreta za bjelačku nadmoć u SAD-u.

Na konferenciji za novinare održanoj nedugo nakon napada Trump je osudio nasilje na “obje strane”.

I dok je napad u Charlottesvilleu, koji su američki mediji naširoko nazivali “terorističkim napadom”, izazvao odgovor Trumpa, drugi napadi nisu našli put do njegovog naloga na Twitteru.

Samo devet dana nakon što je Trump preuzeo dužnost predsjednika naoružani napadač usmrtio je šestero vjernika u džamiji u kanadskom gradu Quebecu.

Alexandre Bissonnette, osumnjičen za napad, iskazao je podršku Trumpovoj zabrani za muslimane i ideologiji bijelih supremacista.

Bijela kuća kasnije je objavila saopćenje u kojem je izjavila saučešće kanadskom premijeru Justinu Trudeauu, ali Trump nije objavio poruku na Twitteru niti je spominjao napad.

Slična reakcija dogodila se u junu, kad se muškarac kombijem zabio u vjernike koji su napuštali džamiju u Londonu, kada je ubijena jedna osoba.

Bijela kuća izdala je saopćenje, ali Trump nije reagovao na Twitteru.

Kritike Trumpu

Korisnici društvenih mreža također su kritikovali Trumpa zbog šutnje kad je bijeli supremacist nasmrt izbo dvojicu muškaraca u američkom gradu Portlandu nakon što su odbranili dvojicu tinejdžera muslimana koje je supremacist zlostavljao.

Nakon žestokih kritika njegovih protivnika američki predsjednik u konačnici je objavio poruku na Twitteru, ali nije spomenuo ideologiju napadača ni problem s rastućim pokretom bjelačke nadmoći u SAD-u.

Trump je na Twitteru napisao: “Nasilni napadi u Portlandu u petak neprihvatljivi su. Žrtve su se usprotivile mržnji i netoleranciji. Molim se za njih.”

Ta poruka objavljena je sa zvaničnog naloga američkog predsjednika, a ne s Trumpovog ličnog naloga.

Trumpovi kritičari iskoristili su njegove reakcije na različite napade kao dokaz za njegovu navodnu sklonost ideologijama ekstremnih desničara.

Reagujući na njegove najskorije poruke na Twittteru u vezi s napadom u New Yorku, protivnici američkog predsjednika optužili su ga da snažnije reaguje na napade koje su počinili muslimani u odnosu na one koje su počinili bijeli supremacisti.

“I gdje je bio ekstremni program provjere oružja nakon Las Vegasa? Ah, čekajte, ne bismo trebali pričati o politici nakon ovakvih događaja”, upitao je korisnik Twittera Scott Rodgers, pri čemu je mislio na masovnu pucnjavu u kojoj je ubijeno 58 ljudi, a stotine su ranjene.

“Koja je razlika? Ah, da, ovaj lik je musliman. To je bukvalno to”, napisao je na Twitteru korisnik Pe Resist.

Izvor: Al Jazeera