Trump nagovijestio odlaganje sastanka s Kimom

Donald Trump je rekao da postoje 'određeni uslovi' da se susretne s Kim Jong-unom (EPA)

Predsednik SAD-a Donald Trump izjavio u utorak je da 12. jun možda neće biti pogodan za njegov sastanak sa severnokorejskim liderom Kim Jong-unom, nagovestivši da će sastanak biti odložen, javlja AP.

On je, tokom susreta sa južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom u Washingtonu, kazao da postoje “određeni uslovi koji, ukoliko se ne ispune, onda neće biti susreta”, ne rekavši o kojim je uslovima reč.

“Postoje znatni izgledi da do susreta neće doći 12. juna. To ne znači da do njega neće doći kasnije”, istakao je Trump, dodavši kako je primetio manje promene u ponašanju Kima nakon što je lider Sjeverne Koreje drugi put ovog meseca posetio Kinu.

‘Kim je veoma ozbiljan’

Američki predsednik je izrazio nadu da je kineski predsednik Xi Jinping i dalje posvećen denuklearizaciji Korejskog poluostrva, nazivajuci ga “igračem pokera svetske klase”.

Ipak, naglasio je da je nezadovoljan što je Kina omekšala pogranične mere protiv Severne Koreje.

Trump je ohrabrio Kima da ne propusti priliku da dođe do međusobnog susreta i do postizanja sporazuma o odbacivanju spornog nuklearnog programa, obećavajući da ne samo da garantuje ličnu bezbednost za Kima, nego da može da predvidi ekonomski oporavak Severne Koreje.

Trump je, međutim, ocenio i da je severnokorejski lider  “ozbiljan” u želji da denuklearizuje svoju zemlju.

“Mislim da je ozbiljan. Mislim da je apsolutno veoma ozbiljan”, rekao je Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare s Moonom u Beloj kući.

Sudbina i budućnost Korejskog poluotoka

Prema njegovim rečima, nije isključen ni novi sastanak lidera dve Koreje, nakon prošlomesečnog samita na granici, punog simbolike.

Moon je izjavio na početku sastanka sa Trumpom da “sudbina i budućnost” Korejskog poluostrva zavise od predstojećeg samita SAD-a i Severne Koreje.

On je rekao da su “jedan korak bliži” snu o denuklearizaciji Korejskoj poluostrva.

Američki i južnokorejski predsednik se sastaju u trenutku kada je došlo do novog zaoštravanja odnosa između Južne i Severne Koreje, zbog vojnih vežbi koje SAD održava sa Južnom Korejom.

Severna Koreja se zbog vojnih vežbi odustala od sastanka sa Južnom Korejom, a takođe su zapretili da će otkazati planirani sastanak Trumpa i Kima u Singapuru.

‘Trajna vladavina dinastije Kim’

U međuvremenu je iz Pentagona poslat izveštaj o tome da je posedovanje nuklearnog naoružanja glavni  strateški cilj Severne Koreje, kao i obezbeđivanje trajne vladavine dinastije Kim.

Izveštaj o severnokorejskim vojnim mogućnostima utemeljen je na proceni urađenoj 2017. godine.

Kongres je taj izveštaj dobio prošlog meseca, mesec dana nakon što se Trump složio da se sastane sa severnokorejskim liderom.

U izveštaju se navodi da Severna Koreja u želi da ima mogućnost da napadne Sjedinjene Američke Države nuklearnim projektilima.

No, ciljevi i motivi Severne Koreje ispituju se nakon što je Kim najavio u aprilu da je suspendovao nuklearna testiranja i probna lansiranja interkontinentalnih raketa.

Novinari na ‘nuklearnoj’ lokaciji

Iz Pekinga, pak, stižu informacije da se nekoliko desetina stranih novinara ukrcalo na let u pravcu Severne Koreje, gde bi trebalo da prisustvuju rastavljanju postrojenja za nuklearne testove.

Novinari iz Kine, Rusije i SAD-a ispunili su formalnosti oko putovanja, a u Severnoj Koreji trebalo bi da prisustvuju između srede i petka rastavljanju postrojenja Punggye-ri.

Na toj lokacije je održano šest nuklearnih testova Pjongjanga, od kojih je poslednji bio u septembru prošle godine.

Izvor: Al jazeera i agencije