Trump najavio ‘tešku kaznu’ za Rijad zbog ubistva Khashoggija

Khashoggi je nestao 2. oktobra, nakon ulaska u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu (Al Jazeera)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u subotu u intervjuu za CBS da će uslijediti “teška kazna” za Saudijsku Arabiju ukoliko se ustanovi da je nestali saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Trump je kazao kako ne želi blokirati prodaje vojne opreme i naoružanja Saudijskoj Arabiji, u opciji koja bi ugrozila američku namjensku industriju, rekavši: “ja ne želim da naškodim našim radnim mjestima”. 

“Mi ćemo to pročešljati od početka do kraja i bit će teška kazna”, kazao je Trump.

Upitan da li je saudijski princ Mohammed bin Salman naredio ubistvo Khashoggija, Trump je izjavio: “Niko to još ne zna, ali mi ćemo vjerovatno biti u stanju da saznamo”.

Trump je dodao u izvodima iz intervjua za program CBS-a “60 minuta”, koji će biti emitovan u nedjelju, da “ukoliko to bude slučaj, mi bismo bili veoma uznemireni i razbješnjeni”, prenosi Reuters.

Guterres traži istinu o Khashoggiju

U međuvremenu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres zatražio je istinu o nestanku saudijskog novinara Jamal Khashoggija.

Guterres je izrazio strahovanje da će se takvi nestanci događati sve češće da će postati normalni, prenosi Tanjug.

“Zbog toga što se ovakvi incidenti češće dešavaju, moramo da znamo šta se tačno desilo i moramo da znamo ko je odgovoran”, rekao je Guterres.

Povodom ključne investicione konferencije u Rijadu, kasnije ovog mjeseca, Guterres kaže da će vlade morati da se izjasne o učešću na tom skupu kada se dođe do jasnog odgovora šta se desilo Khashoggiju.

Khashoggi je nestao 2. oktobra, nakon ulaska u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turska tvrdi da ima dokaze da je Khashoggi ubijen u zgradi konzulata, što u Rijadu odbacuju kao “laž”.

Izvor: Agencije